La nivelul întregii țări există aproximativ 2 milioane de contribuabili activi, dar, potrivit Ministerului Finanțelor, în jur de jumătate dintre ei nu dețin conturi bancare, ceea ce face foarte grea, aproape imposibilă, recuperarea creanțelor de către stat.
Ministerul de resort a venit cu precizarea că, în perioada 2021-2023, au fost înființate popriri pentru obligații bugetare restante în valoare de 51 miliarde de lei. Din această sumă s-au încasat doar 7 miliarde de lei, iar principalul motiv care a stat în spatele acestei situații este faptul că debitorii nu rulează banii prin conturi.
Dată fiind această situație, Ministerul Finanțelor sugerează că ar fi nevoie de unele schimbări în Codul de procedură fiscală, care ar presupune „introducerea obligației debitorului/persoanei răspunzătoare de a pune la dispoziția organului fiscal bunurile mobile deținute, spre a fi identificate în vederea evaluării și valorificării acestora, precum și pentru verificarea acestora dacă nu au fost substituite sau degradate atunci când măsurile asigurătorii au devenit executorii”.
Evident, nerespectarea acestei prevederi ar atrage după sine și multe sancțiuni, cum ar fi o amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari, și cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru celelalte persoane juridice, dar și pentru persoanele fizice.
Printre alte propuneri făcute de Ministerul Finanțelor legat de această situație se mai află și cea de majorare a procentului pentru care bunurile nu se sechestrează, de la 1% la 2%, respectiv dacă valoarea acestora este mai mică de 2% din cuantumul obligațiilor fiscale restante, iar debitorul nu mai deține și alte bunuri și venituri care pot fi urmăribile.
„În acest mod se corelează prevederile referitoare la declararea insolvabilității fără venituri și bunuri urmăribile cu cele privind nesechestrarea bunurilor, întrucât, chiar și în cazul în care s-ar sechestra, valoarea recuperată prin licitație poate să scadă până la 50%, ceea ce presupune un efort suplimentar pentru executorii fiscali, fără ca efectul încasărilor să fie semnificativ din acestea”, se afirmă în anunțul făcut de ministerul de resort.