
Astăzi încep probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat 2025
Ministerul Educației și Cercetării informează că astăzi, 24 martie 2025, încep probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, organizată la nivel național în anul școlar 2024 – 2025.
Simularea se desfășoară în perioada 24 – 27 martie 2025, în 1.318 unități de învățământ liceal din întreaga țară, iar numărul estimativ de elevi implicați este de circa 123.000.
Ora de începere a probelor și calendarul complet
Toate probele scrise încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare unitate de învățământ, se deschid plicurile sigilate cu subiecte.
Calendarul desfășurării este următorul:
Luni, 24 martie – Limba și literatura română – proba E)a)
Marți, 25 martie – Limba și literatura maternă – proba E)b) (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)
Miercuri, 26 martie – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) (matematică sau istorie)
Joi, 27 martie – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d)
Simularea se susține la următoarele discipline: limba și literatura română, limba și literatura maternă, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.
Desfășurare, evaluare și publicarea rezultatelor
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației și Cercetării.
Subiectele și baremele de evaluare se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată: https://subiecte.edu.ro/2025/simulare-bacalaureat/
Evaluarea lucrărilor este realizată digitalizat, prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației și Cercetării.
Rezultatele vor fi comunicate individual marți, 8 aprilie 2025. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei unități de învățământ, prin:
discuții cu elevii,
ședințe cu părinții,
consilii profesorale.
Scopul: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în vederea examenului de bacalaureat din sesiunile iunie și iulie – august 2025.
Notele nu se trec în catalog. Totuși, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, acestea pot fi consemnate.
Resurse utile regăsiți în Ghidul complet privind desfășurarea simulării, precum și în secțiunea Întrebări frecvente și răspunsuri despre evaluarea digitalizată.