
Reperele zilei – 24 martie
Sfântul Cuvios Zaharia Postitorul de la Lavra Peșterilor, Sfântul Ierarh Artemon, Episcopul Seleuciei, Sfântul Cuvios Zaharia. Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri (calendar creștin-ortodox)
*Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.
1562: Diaconul Coresi începe, la Brașov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea făcea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.
1714: În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia.
1721: Johann Sebastian Bach dedică șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numite Concertele brandenburgice.
1818: Gheorghe Lazăr este numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română.
1874: Se naște Harry Houdini (Erich Weiss) (d. 1926), celebru iluzionist american; a rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise. Houdini a petrecut ani întregi învățând cum funcționează mecanismele lacătelor și cătușelor, până a ajuns unul dintre cei mai mari experți din lume în domeniu. Maestru în deschiderea dispozitivelor de securitate de orice tip, avea talentul de a-și prezenta numerele de iluzionism într-o manieră unică.
1882: Robert Koch, medic și microbiolog german, anunță descoperirea bacteriei responsabile pentru tuberculoză, Mycobacterium tuberculosis.
1965: Funcția de președinte al Consiliului de Stat al României îi revine lui Chivu Stoica, în urma decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
1999: Războiul din Kosovo: NATO începe atacurile asupra Iugoslaviei fără aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), fiind prima dată când NATO atacă o țară suverană.
2001: Are loc redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.
2013: Moare Mariana Drăgescu (n. 1912). A fost una dintre aviatoarele Escadrilei Albe, calitate în care a evacuat pe calea aerului răniți de pe Frontul de Răsărit în perioada 1941-1943. A făcut războiul din prima și până în ultima zi, fiind singura aviatoare care a luptat atât împotriva URSS, cât și împotriva Germaniei naziste. În timpul războiului escadrila a transportat peste 1500 de răniți.
2015: Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul