Atacurile rusești asupra porturilor ucrainene blochează traficul pe Dunăre

Atacurile rusești asupra porturilor din Ucraina au produs complicații tehnice în procesul de încărcare și descărcare a navelor, fapt ce a condus la aglomerarea semnificativă a culoarului maritim al Dunării, afirmă oficialii AFDJ Galați. Zeci de nave sunt acum ancorate între Brăila și Sulina.

În România, autoritățile fluviale au luat măsura de a permite doar ieșirile navelor de pe Dunăre către Marea Neagră în zilele de joi și vineri, ca răspuns la aglomerarea excesivă a culoarului dintre Brăila și Sulina în ultima perioadă.

Această situație s-a dezvoltat în mare parte ca urmare a problemelor tehnice din porturile ucrainene, Reni și Ismail, provocate de bombardamentele repetate ale forțelor armate rusești.

Chiar și în fața recentelor atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, transportul de cereale rămâne activ. Acesta constituie ultima cale disponibilă pentru Ucraina de a exporta pe cale maritimă, în urma blocadei impuse luna trecută de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Fermierii din statele estice ale UE sunt nemulțumiți de livrările de grâne din Ucraina. Ei afirmă că oferta ucraineană este mai accesibilă decât produsele locale, ceea ce îi lasă fără posibilitatea de a-și vinde propriile recolte. Pentru a aborda această situație, Uniunea Europeană a pus în aplicare restricții de import încă de la începutul lunii iunie. Deși cerealele ucrainene pot fi transportate prin țări precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, vânzarea lor pe teritoriul acestor state nu este permisă.