La Brăila: festivalul internațional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”

*Ediția XVI, în zilele de 26, 27 și 28 iulie 2023 * Acompaniază, ca de fiecare dată, orchestra ”Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros * Pe perioada festivalului este deschis, pe faleză, un târg național cu profil tradițional

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) & Centrul de Creație Brăila – manager Sulicu Alina, este principalul organizator al festivalului internațional de folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, ajuns la ediția XVI, care va avea loc, pe scena de la faleza brăileană a Dunării, în zilele 26, 27 și 26 iulie 2023.

Astfel, in primele două seri că fi concurs și în ultima seară Gala laureaților. De asemenea, vor concerta, în prima zi, membrii grupului vocal ”Tihii Dunai” al Comunității Rușilor Lipoveni (CRL) Brăila – președinte prof. Maria Milea, solistele Mioara Velicu și Olguța Berbec, în 27 iulie – soliștii Ilie Caraș și Gelu Voicu, în 28 iulie – soliștii Ion Paladi, Steliana Sima.

La fel ca în fiecare ediție a festivalului-concurs, va acompania și va oferi minunate surprize muzicale – de excepție, se știe! – orchestra ”Lăutarii” și violonistul Nicolae Borgros – conducătorul renumitului ansamblu (frații noștri români de peste Prut) originar din Republica Moldova.

Conform regulamentului, ne vom bucura (cei care recunoaștem valoarea tradiției autentice) sa admirăm costume populare „de colecție”, din cele care respectă modelele de demult (floare sau zoomorfe stilizate) cusute de mână, pe pânză realizată în războiul de țesut, purtate de concurenții care vin din regiuni riverane fluviului Dunărea.

Și pentru că tradițiile muzicale stau bine alături de altele, tot din sfera populară, CJCPCT Brăila a invitat meșteri populari, artizani, producători cu rețete tradiționale, ateliere de creație în Târgul național cu profil tradițional care este deschis zilnic pe faleza Dunării, pe perioada festivalului, în intervalul orar 15.00 – 22.00.

Foto (arhiva aut.) de la ediții anterioare ale festivalului-concurs