La Casa memorială ”Fănuș Neagu”,  animație în seara muzeelor de la sate 

Evenimentul sub genericul Noaptea muzeelor la sate, desfășurat pentru prima dată în acest an în 2 septembrie, a permis deschiderea către publicul larg a peste o sută de instituții muzeale de acest tip din țară – care nu sunt atât de vizibile tocmai pentru că se află în mediul rural și, în destule situații, programul lor de vizitare nu e atât de permisiv pe cât am crede, unele fiinf deschise doar patru ore, pentru că atât e plătit angajatul care primește publicul și asigură ghidaj.  

Astfel, a fost deschisă în județul Brăila casa memorială ”Fănuș Neagu” din comuna sa natală Grădiștea, programul serii sub genericul ”Șezătoare pe prispa lui Fănuș” fiind gândit de Muzeul Brăilei ”Carol I” (casa e parte din secția brăileană Memoriale). Au participat mulți copii și tineri care audiat pagini din creația scriitorului academician Fănuș Neagu (5 mai 1932, Grădiștea – 24 mai 2011, București) în lectura muzeografului Liliana Șerban – șef secția Memoriale a muzeului brăilean – și a colegei educator muzeal Elena Albu de la secția Artă. Tinerii au aplaudat și momentele de dans oferite de ansamblurile folclorice ”Mugurașii” de comuna brăileană Șuțești, ”Vulturașii” din comuna brăileană Mircea Vodă, ansamblul ”Pandora” al asociației culturale filo-elene ”Elephteria” din municipiul Brăila. De asemenea, au participat soliști de muzică populară brăileni și din Vrancea, membri ai unor ateliere de lucru manual din comuna Siliștea și Brăila. La evenimente au asistat conf. dr. Costin Croitoru – managerul Muzeului Brăilei ”Carol I”, dar și Marian Ghionu – președintele Asociației Prietenii Muzeului ”Carol I”.  

Și la Muzeul  Viticulturii și Pomiculturii Golești – la conacul boieresc, s-a deschis împreună cu filiala Argeș a Ordinului Arhitecților din România, reprezentată de arhitectul Alexandru Rauță, o expoziția dedicată satelor Dioști și Antonești. Apoi s-a stat la povești, pâine caldă și plăcinte cu membre de la Șezătoarea Argeș care au evocat romanticele seri de altădată când, la conac, membri ai familiei Golescu și oaspeții lor se bucurau de muzică aleasă. Menționez aici Muzeul Golești pentru că este partenerul secției Etnografie și artă populară din muzeul brăilean – aici (în frumosul sediu, casa Alexiu din Lista Monumentelor Istorice – str. Polonă nr. 14) care găzduiește o expoziție temporară cu obiecte de port popular din patrimoniul muzeal Golești și cu lucrări de artă semnate de regretatul artist plastic muzeograf Augustin Lucici.  

La adresa web găsim multe astfel de locuri. Este o platformă lansată în 2021, cofinanțată de la Administrația Fondului Cultural Național, ce cuprinde 73 tururi virtuale realizate la 68muzee din 60sate.