Oportunități de finanțare europeană a perdelelor forestiere

  • ADR Sud-Est are Ghidul solicitantului în consultare publică
  • Se așteaptă până în 25 august sugestii, observații la ghid 

Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR Sud-Est) cu sediul la Brăila – director general Luminița Mihailov – a lansat, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Est 2021-2027, în consultare publică Ghidul Solicitantului pentru Actiunea 2.3. Dezvoltarea de perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene. 

Ghidul prezintă condițiile de accesare a fondurilor europene, criteriile de evaluare și selecție și lista cheltuielilor eligibile și neeligibile; se regăsește pe paginile web www.adrse.ro și www.regiosudest.ro și merită consultat atât de beneficiarii direcți (Consiliile Județene) cât și de alte persoane interesate.

Nota aut. De ce spun asta? Pentru că perdelele forestiere nu sunt de frumusețe. Ele au rol de protecție împotriva poluării, ajutând deopotrivă culturilor agricole, curățeniei aerului și sănătății oamenilor. În România postdecembristă există o lege (din 2002) referitoare la obligativitatea (da!) înființării perdelelor forestiere. Din nefericire, nu am prea auzit să fi existat aplicări ale ei. Am văzut în schimb cum dispar copaci de pe marginile drumurilor județene și naționale. Așa că ar fi bine să se implice mai mulți pe tema aceasta. Să mai spun că județul Brăila se află în plin proces de deșertificare (de când s-a desființat, prin desecare, Balta Brăilei e și mai acut)?!? chiar dacă toată lumea se face că nu observă…?

Ghidul solicitantului menționat se află în perioadă de consultare publică până în 25 august 2023 (ora 24.00). La adresa de e-mail consultare.prse@adrse.ro sunt așteptate observații, sugestii. Ar fi bine să fie! La fel cum ar fi bine să depună proiecte viabile și administrația publică brăileană.