Avertisment de la Preşedintele Macron  

Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat luni că Europa şi Occidentul se confruntă cu un risc de slăbire într-un context internaţional caracterizat de o concurenţă tot mai înverșunată între puterile mondiale. În cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei franceze de la Paris, Macron a atras atenţia asupra complexităţii acestei situaţii şi asupra faptului că există riscul ca Occidentul şi, în special Europa, să fie afectate. 

Preşedintele a subliniat că este important să fim realişti, fără a cădea în pesimismul excesiv. El a evidenţiat faptul că ordinea internaţională în care Occidentul avea un rol preponderent este pusă acum sub semnul întrebării. 

Emmanuel Macron a identificat cauzele acestei situaţii în revenirea războiului în Europa prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi în promovarea unei politici bazate pe resentimente în Asia şi Africa, o politică alimentată de un concept de „anticolonialism reinventat sau imaginat” şi de o „antioccidentalism instrumentalizat„. 

În plus, preşedintele francez a subliniat importanţa evitării unei împărţiri a lumii în jurul conflictului din Ucraina, într-un moment în care unele state din Sud refuză să condamne Rusia. 

Este esenţial ca Europa şi Occidentul să conştientizeze aceste provocări şi să găsească soluţii pentru a face faţă acestui risc de slăbire. Macron a subliniat necesitatea consolidării cooperării între statele europene şi a întăririi legăturilor cu partenerii occidentali, într-un efort comun de a contracara ameninţările la adresa stabilităţii şi securităţii. 

Preşedintele francez a îndemnat la acţiune şi mobilizare în faţa acestor provocări, subliniind importanţa consolidării capacităţii de acţiune a Europei şi a Occidentului într-un context internaţional din ce în ce mai complex şi competitiv.