Bazinul olimpic de înot de la Brăila, o problemă încâlcită pentru care încă se caută soluții
Europarlamentarul Mihai Tudose, prezent la Brăila la finele săptămânii trecute, la conferința de presă a filialei locale a PSD, a abordat și subiectul atât de mediatizat al bazinului olimpic de înot din municipiu:
„Acolo încă se caută soluții. Nu vrea nimeni să își asume ce s-a întâmplat în trecut.(…) E un cerc vicios. Dar repet, cei care țipă cel mai tare că administrația nu face nimic sunt cei care s-au prezentat și au făcut poze pe la Minister, că, domnule, avem soluția, mâine-i gata. (…) Noi avem următoarea paradigmă acum: toți factorii de decizie doresc predarea lucrării, în schimb ajung la serviciile de suport – administrativ, juridic, care nu au formula legală să o predea. Încă se caută o soluție, ca să citez pe ministru. (…)Va trebui ruptă pisica la un moment dat, pentru că sunt niște bani aruncați pe geam. E făcut, începe să se degradeze, a ieșit din garanție ce a fost făcut până acum”, a mai declarat Tudose.
Investiție de 8 milioane de euro, blocată de chestiuni juridice
Procedura pentru construcția bazinului olimpic a fost demarată în 2008. Contractul a fost obținut de firma Midanne Invest Grup, investiția ridicându-se la aproximativ 8 milioane de euro, fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Lucrările au început efectiv în mai 2015, cu termen de finalizare în 2016. Iată însă că nu au fost duse la bun sfârșit nici astăzi, după opt ani.
În vara anului 2021, nemulțumit de ritmul în care avansau lucrările, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, a cerut Companiei Naționale de Investiții (CNI) să rezilieze contractul, deși construcția era gata în proporție de 95%. Șantierul a fost astfel închis. Se pare că la mijloc s-ar fi aflat și un litigiu dintre firma constructoare și Compania Națională de Investiții și remanierile guvernamentale frecvente.
Patru licitații pentru continuarea lucrărilor fără ofertanți
Între timp, CNI a organizat patru licitații pentru continuarea lucrărilor, fără finalitate, din lipsă de ofertanți. În absența unei societăți interesate să finalizeze lucrările, CNI se află în imposibilitatea de a finaliza și de a preda obiectivul. De ce această situație? Nimeni nu vrea să își asume cei 5 % rămași deoarece asta înseamnă și asumarea garanției pentru întreaga lucrare, așadar pentru ce s-a construit anterior. Garanția a expirat între timp, iar firma constructoare a dat faliment, deci nu se poate pune problema să finalizeze proiectul.
Administrația locală și-a manifestat dorința de a prelua și a finanța lucrările, dar legal acest lucru este imposibil. Concluzia: se caută încă o soluție, deși demersul pare unul sortit eșecului.
Până atunci, în orașul care a dat două campioane olimpice la înot, pe Diana Mocanu și pe Camelia Potec, elevii se antrenează încă într-un bazin vechi de peste 50 de ani, iar investiția de 8 milioane de euro a început deja să se degradeze.
Monitorul de Brăila a mai scris despre acest subiect – ”BAZINUL OLIMPIC DE ÎNOT DE LA BRĂILA – ÎNTRE REALITATE ȘI PROMISIUNI”, în luna septembrie 2023, când, aflat într-o vizită la Brăila, liberalul Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, promitea brăilenilor „(…) sperăm că în urma acestei proceduri să reușim să avem un constructor care să poată finaliza acest obiectiv (…)”, lucru care nu s-a concretizat până în acest moment.
Au trecut mai bine de 7 luni și declarațiile ministrului au rămas doar la stadiul de promisiuni…