Brăilean medaliat cu bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori

Brăileanul Radu Ioan Stoian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, a obținut medalia de bronz la a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori. Radu este și elev al Centrului Județean de Excelență din Brăila, unde este pregătit de Liliana Iacob, profesor de fizică. Competiția, inițiată de România anul trecut, s-a desfășurat anul acesta la Volos, în Grecia, în perioada 24-30 septembrie 2023.  

Echipa României, formată din cinci elevi, a mai obținut încă trei medalii de argint și una de bronz. Elevii români au fost însoțiți în Grecia de lector univ. dr. Cristian Pîrghie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, membru al Comitetului Științific al olimpiadei, de coordonatorul principal, prof. dr. Petru Crăciun de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava și de coordonatorul secundar, Elisabeta Ana Naghi, inspector pentru matematică și astronomie la Ministerul Educației. 

Concurenții au susținut o probă teoretică, având o pondere în evaluare de 60 % , și o probă practică, de observare a cerului, cu o pondere de 40 % în nota finală.  

Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori promovează abordarea educațională STEAM, bazată pe stabilirea de corespondențe între disciplinele tehnice și cele umaniste, între știință și artă, într-o manieră interdisciplinară. Aceasta contribuie la îmbunătățirea motivației elevilor, la dezvoltarea abilităților cognitive, la rezolvarea de probleme și la stimularea gândirii critice, precum și la formarea abilităților necesare pentru obținerea și menținerea unei profesii în secolul XXI. 

 

Foto:
Facebook – Ministerul Educației