Brăileni care nu uită de unde au plecat

Unul dintre aceștia este Carmen Trufaș, care s-a născut și a crescut într-o familie de oameni simpli din Brăila, de unde a plecat la București pentru a deveni medic stomatolog. Visul său s-a împlinit și acum, după mulți ani de muncă susținută, deține „Clinica Dentară Trufaș”. Pasiunea pentru stomatologie și sufletul său cald și iubitor s-au contopit în inițierea și derularea mai multor proiecte de voluntariat, în principal în domeniul profilaxiei sănătății orale. După 10 ani de astfel de acțiuni caritabile derulate în școli, grădinițe, spitale ori cămine de bătrâni, medicul stomatolog Carmen Trufaș, a înființat, în anul 2018,  Asociația „Meriți Iubire” pentru a promova și susține, la nivel național și internațional, atât activitățile de educație, dezvoltare personală și profesională, cât și activitățile de creștere a calității vieții anumitor categorii de persoane vulnerabile, prin oferirea de asistență și suport specializat.

Asociația „Meriți Iubire” – un viitor mai bun pentru semenii noștri din medii defavorizate

Misiunea organizației este creșterea șanselor la un viitor mai bun pentru semenii noștri care provin din medii defavorizate, oferindu-le servicii sociale, educație și servicii medicale care să îi ajute să se dezvolte armonios.

Printre beneficiarii ajutorului oferit de organizație s-au numărat și instituții de învățământ din Brăila. Astfel, în cursul anului școlar 2022-2023 peste 650 de copii preșcolari și școlari din municipiul Brăila și alte localități din județ au beneficiat de proiectul educațional „Zâmbet de copil”, în cadrul căruia li s-au prezentat, într-un mod interactiv, adaptat pe categorii de vârstă, informații practice privind sănătatea orală și alimentația sănătoasă și le-au fost oferite materiale educaționale și produse de igienă orală, respectiv caiete, pliante, paste și periuțe de dinți.

Să ajutăm copii să conștientizeze bullying-ul și alte provocări legate de consumul de tutun, alcool și droguri

Totodată, copiilor din clasele V-VIII le-au fost aduse în atenție, pe lângă aspectele care țin de sănătate, subiecte legate de „Provocările adolescenței”, un alt proiect derulat de asociație ca urmare a identificării acestei nevoi de informații în rândul adolescenților. Este cunoscut faptul că, la această vârstă tinerii se confruntă cu transformările hormonale, la care se adaugă bullying-ul și alte provocări legate de consumul de tutun, alcool și droguri, astfel încât devine mai important ca niciodată să conștientizeze cât de bine se cunosc pe ei înșiși, ce fel de oameni atrag în viața lor și ce tip de relații dezvoltă, ce pasiuni au și cum le pot transforma ulterior în profesie. Nu în ultimul rând ei află despre implicațiile și beneficiile voluntariatului. Toate aceste subiecte au fost adaptate pentru ei sub formă de consiliere dezvoltare personală.

253 de copii au beneficiat de programul educațional pentru sănătatea orală

Ultimele acțiuni derulate de Asociația „Meriți Iubire” înainte de vacanța mare au fost în perioada 14-17 iunie a.c. la grădinițele și școlile din comuna Bordei Verde și satele Lișcoteanca și Constantin Gabrielescu precum și la after-school-ul „Micii exploratori” din Brăila. De ce la aceste instituții de învățământ? Simplu, pentru că de acolo a fost contactată de persoane care au urmărit acțiunile prezentate de asociație pe Facebook. În total 253 de copii au beneficiat de programul educațional pentru sănătatea orală.

Pe lângă aceste acțiuni cu caracter educativ, la fiecare deplasare în teren efectuată în cursul anului școlar 2022-2023, Asociația „Meriți Iubire” a identificat necesități de ordin material ale instituțiilor de învățământ și ale copiilor pe care le-a acoperit, atât cât a putut, prin bunăvoința voluntarilor, sponsorilor și donatorilor. Astfel, ca urmare a acțiunilor educaționale efectuate la: grădinițele și școlile din Bordei Verde, Constantin Gabrielescu și Lișcoteanca, precum și la Şcoala Gimnazială „Ion Băncilă”, Colegiul „Ana Aslan”, Grădinița nr.49 și structura sa Grădinița nr. 18 din Brăila, preșcolarii și școlarii au beneficiat, în noiembrie-decembrie 2022, de pachete cu daruri pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun precum și obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru cei proveniți din familii monoparentale sau cu condiții de trai deficitare, iar unele dintre instituțiile de învățământ au fost dotate cu materiale de curățenie și igienă, calorifere, televizoare, materiale didactice, jocuri și jucării.

Carmen Trufaș, sau o „Zână Măseluță” modernă

Am întrebat-o pe Carmen Trufaș de unde are atâta energie și dăruire pentru drumurile de la București la Brăila și pentru timpul de calitate alocat acestor copii. A răspuns cu un zâmbet cald și profund că rezultatele activităților derulate pentru copii reprezintă sursa sa motivațională: bucuria copiilor fascinați de povestea Zânei Măseluță și încântați de desenele animate educaționale, de jocurile interactive și de materialele de igienă primite, precum și recunoștința cadrelor didactice, care se regăsește în mesajele de mulțumire adresate verbal și pe rețelele de socializare.

Totodată, mai spune ea, „am descoperit cât de important este să fii dăruitor pentru că dincolo de obiectele pe care le duci este mult mai valoroasă conectarea sufletească cu copiii”. Acest sentiment o ajută să facă sute de kilometri, să plece la 4:30 din București pentru ajunge în mijlocul elevilor brăileni la cursurile de la prima oră a dimineții. Totul în mod voluntar și gratuit pentru că emoția pe care o trăiește acolo este destul de greu de exprimat în cuvinte. „Când vezi o mulțime de copii cu privirile ațintite către tine, la început ușor speriați deoarece o asociază pe doamna doctor cu cineva care le face ceva dureros- injecții sau îi dojenește că nu s-au spălat pe dinți-, apoi zâmbesc cu toata ființa când aud de Zâna Măseluță și de faptul că o să primească daruri. Încet, încet prind curaj, se apropie, pun întrebări iar finalul este întotdeauna cu îmbrățișări și cu momente în care zeci de mânuțe te cuprind și îți mulțumesc! Acela e momentul în care uiți că ai alergat să strângi bani, să cumperi materiale, că ai cărat cutiile cu produse și că a trebuit să-ți pregătești prezentarea, că ai plecat de la jobul tău, de la activitatea pe care o faci zilnic! Seara, când ajungi acasă, sau uneori într-o cameră de hotel, realizezi câți copilași au lipsuri și nevoi și, de multe ori, ziua se încheie cu lacrimi de emoție, dar și de fericire și mulțumire pentru că mi-am făcut un obicei să-i mulțumesc Divinului pentru tot ce vine către mine să fie trăit și pentru sufletele de copii care au venit cu un sens în viața noastră”, a mai adăugat îngerul nostru cu halat de medic stomatolog.

Asociația „Meriți Iubire” un spriji pentru copiii din județul Brăila

Cu toții ar trebui să conștientizăm importanța informației de calitate transmisă prin joc copiilor de la vârste fragede, care, cu timpul,  se va transforma în baza solidă a sănătății noastre pe termen lung!

Deoarece aceste proiecte pot continua atâta timp cât oameni cu suflet sunt conștienți de investiția în educație, lansăm invitația de a veni în sprijinul Asociației „Meriți Iubire” prin sponsorizări și donații, dar și prin popularizarea activităților sale în rândul instituțiilor de învățământ, astfel încât cât mai mulți copii din județul Brăila să beneficieze de ele.

Mai multe detalii despre activitățile organizației non-guvernamentale puteți afla la numărul de telefon 0732932787 sau pe pagina sa www.facebook.com/AsociatiaMeritiIubire, de unde au fost extrase și fotografiile prezentate în acest material.

Parteneriatele încheiate de asociație cu instituțiile brăilene de învățământ continuă și în anul școlar 2023-2024, iar prima vizită din acest an școlar a inimoasei brăilence Carmen Trufaș la copiii din Brăila va avea loc mâine, 17 noiembrie 2023. Aceasta ne-a mărturisit, cu emoție în glas: „copiii sunt magici, de noi depinde cum le direcționăm pașii prin viață, hai să investim în sănătatea și educația lor!

 

N.N. “Monitorul de Brăila – Ziarul care stă de vorbă cu oameni”, susține mediatic pro bono”, toate organizațiile private, asociațiile și organizațiile neguvernamentale care promovează cauzele nobile, încurajând valorile sociale, bunul simț, toleranța și respectul față de ceilalți.