Campanie națională de informare: Despre drepturile și obligațiile pacientului



La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se va derula începând cu 1 martie o campanie de comunicare către pacienţi, astfel încât fiecare să înţeleagă că o persoană asigurată are drepturi şi obligaţii.

Dreptul la serviciul medical înseamnă şi obligaţie, aceea de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi, a declarat luni, 19 februarie, președintele CNAS, Valeria Herdea.

Dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii

Aceasta a reamintit, în contextul de mai sus, că în România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”.

Din păcate, avem 207.722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii, a spus Herdea.

La începutul acestei luni, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului (n.r- 4 februarie 2024), președintele CNAS a explicat aceste cifre prin faptul că românul nu merge la medicul de familie. În acest context, cu toții  trebuie să înțelegem, spunea Herdea la acel moment, că există șansa de a fi asigurat și neșansa de a fi asigurat în sistemul medical de sănătate.

A fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Sper ca fiecare om, în luna lui de naştere, să meargă să se programeze la medicul lui de familie şi nu doar pentru analize, a propus aceasta, cu acea ocazie.

În România, cele mai multe cancere din UE prevenibile prin vaccin

În acest moment, cancerul de sân, cel colorectal și cel de col uterin sunt cel mai des întâlnite în țara noastră.

În ceea ce privește cancerele prevenibile prin vaccinare, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență, de 2,5 ori mai mare și mortalitate- de peste 3 ori, prin cancerul de col uterin. Practic, 1 din 9 cazuri noi si 1 din 7,5 decese de cancer de col uterin înregistrate în UE provin din România. Aproape 3.400 de femei din România primesc în fiecare an diagnosticul de cancer de col uterin și circa 1.800 de femei își pierd viața din cauza acestei maladii.

 

 

Foto:
Ministerul Sănătății/Facebook