Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, blocată de un protest generalizat

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai caselor judeţene vor bloca activitatea de relaţii cu publicul, începând de joi, 2 noiembrie, pe perioadă nederminată, nemulţumiţi de faptul autorităţile nu găsesc soluţii pentru o salarizare decentă în sistem. 
 
Blocul Naţional Sindical (BNS), alături de afiliatul său Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează , începând de joi, 2 noiembrie 2023, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată„, se arată într-un comunicat al BNS remis miercuri către AGERPRES. 
 
Sindicaliştii susţin această decizie survine ca urmare a faptului , după luni de zile de dialog şi de aşteptare, au constatat pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majore pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii, însă sunt găsitesoluţii satisfăcătoare şi imediatepentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi. 
 
BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent. Aceasta, în ciuda faptului , în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi, se arată în comunicatul BNS. 
 
În acest context, joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relaţii cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate, din cauza faptului majoritatea salariaţilor din CNAS, CASMB, CJAS-uri şi OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată. 
 
Potrivit sursei citate, 90% din salariaţii Casei şi-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepţia conducătorilor instituţiei de la nivel central şi teritorial. 

Foto:
Agerpres