Proiect al elevilor brăileni, în concursul „Leader european”

„Blind date with a book” este proiectul elevilor de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, prof. Corina Roberta Pavel coordonator, înscris în competiția „Leader european”. Activitățile s-au desfășurat în săptămâna dinaintea vacanței, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și la Muzeul Brăilei „Carol ”. Tinerii au avut și parteneri liceeni din Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci” și Liceul Teoretic „Nicoale Iorga”.  

La bibliotecă s-au întâlnit pentru a discuta despre pasiunea pentru lectură și pentru a pregăti schimburi de cărți.     

La muzeu au avut, vinerea trecută, o activitate pe care au denumit-o simpozion, tema fiind „Întâlnire cu scriitori brăileni”. Prof. dr. Valentin Popa, care predă filosofie la liceu, a fost coordonator al întâlnirii. Fiind și scriitor, a făcut și invitațiile pentru cei care scriu și publică volume. Au răspuns invitației Vasile Mandric, Marian Valeriu Găureanu, Toni Marțian, Armanda Filipine. S-a povestit despre scris și lecturi, au fost prezentate poeme și fragmente de proză. Liceenii au fost curioși să afle de unde vine inspirația, cum alegi temele pentru ceea ce se cheamă literatură. La finalul întânirii, liceenii au făcut schimbul de cărți pregătit în timpul activităților de la bibliotecă. 

Concursul național „Leader european”, desfășurat la inițiativa Reprezentanței Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educației, are ca obiective sprijinirea elevilor de liceu în dezvoltarea abilităților de leadership și spirit de echipă, dezvoltarea capacității de vorbire în public și de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. Un alt obiectiv al competiției este acela de a consolida spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor, în contextul activităților legate de valorile și temele europene. Proiectele în care liceenii lucrează în echipă au putut fi din domeniile educație, social, cultural, afaceri/ economic, de mediu.  

În perioada 9 – 20 noiembrie 2023 are loc evaluarea proiectelor înscrise în această ediție, în 28 noiembrie fiind programată premierea, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România – Casa Europa. Liceeni din Tecuci, Ploiești și Reghin au fost câștigători ai ediției 2022 „Leader european”.  

Foto:
Armanda Filipine