Câte zile libere are noul an școlar



Nici nu a început bine școala, că deja se cunosc zilele libere de care vor avea parte elevii, dar și cadrele didactice. Acestea sunt, pe lângă vacanțele care au fost deja cuprinse în programa de studiu, în structura anului școlar 2024-2025. Profesorii sunt liberi în fiecare an pe 5 octombrie, de Ziua Educației, dar, spre nemulțumirea elevilor, anul acesta școlar această zi pică într-o sâmbătă.

Pentru anul școlar în curs, profesorii vor avea zile libere în timpul săptămânii, zile în care pică sărbătorile legale, la fel cum au și restul angajaților, potrivit Codului Muncii. În plus, cadrele didactice beneficiază de alte trei zile suplimentare libere legal, pe lângă celelalte stabilite prin lege, conform Contractului Colectiv de Muncă. Zilele nelucrătoare pentru cadrele didactice din acest an școlar sunt: 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației, în 2024 pică sâmbătă; 22 aprilie 2025 – a treia zi de Paște, marți, ziua pică în vacanța de primăvară; 5 iunie 2025 – Ziua Învățătorului, joi.

În afară de acestea, care sunt strict pentru cadrele didactice, urmează sărbătorile legale când, în principiu, angajații primesc zile libere. Este vorba despre 25 decembrie, miercuri – prima zi de Crăciun (ziua este în vacanța de iarnă); 26 decembrie, joi – a doua zi de Crăciun (ziua este în vacanța de iarnă); 1 ianuarie, miercuri – Anul Nou (ziua este în vacanța de iarnă); 2 ianuarie, joi – Anul Nou (ziua este în vacanța de iarnă); 6 ianuarie, luni – Botezul Domnului, Boboteaza (ziua este în vacanța de iarnă); 7 ianuarie, marți – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (ziua este în vacanța de iarnă); 24 ianuarie, vineri – Mica Unire, zi liberă legal; 18 aprilie, Vinerea Mare (ziua este în vacanța de primăvară); 21 aprilie, luni – a doua zi de Paște (ziua este în vacanța de primăvară); 1 mai, joi – Ziua Muncii; 9 iunie, luni – a doua zi de Rusalii.