Suferinzii care au nevoie de anumite tratamente medicale, ce nu pot fi furnizate de sistemul public de sănătate, au dreptul să solicite acordarea acestora într-o altă țară a Uniunii Europene. În aceste cazuri, trebuie știut că, de fapt, costurile sunt acoperite de statul român, la cerere, cu aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Cu toate acestea, este important să se cunoască anumite prevederi legale aplicabile în acest caz, nu doar faptul că statul acoperă costurile necesare îngrijirilor medicale într-un sistem public din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European (SEE), Confederația Elvețiană sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acest drept este valabil doar pentru persoanele asigurate în sistemul public de sănătate.
Mai exact, persoanele asigurate pot solicita să fie tratate în străinătate dacă tratamentul necesar nu poate fi acordat într-un termen rezonabil în România, din motive medicale, iar serviciile sunt acoperite de legislația națională.
Solicitanții trebuie să depună o cerere la casa de asigurări de sănătate, care o va analiza în termen de cinci zile lucrătoare. Autorizația necesară va fi emisă numai dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de reglementările în vigoare.
Documentul Portabil S2, cunoscut și sub denumirea de „Formularul European E 112”, este eliberat de casa de asigurări de sănătate. Acest act le permite asiguraților să primească îngrijiri medicale într-un alt stat membru al UE, în condiții similare cu cele de care beneficiază cetățenii statului respectiv.
Eliberarea Documentului Portabil S2 este condiționată de depunerea unor documente prevăzute de legislația în vigoare. Printre acestea se numără:
- Actul de identitate sau certificatul de naștere;
- Dosarul medical, care trebuie să includă:
- Un raport emis de un medic specialist, ce conține informații despre diagnostic și tratamentul necesar;
- Argumente detaliate privind imposibilitatea acordării tratamentului solicitat în România într-un interval rezonabil, ținând cont de starea de sănătate a pacientului și de evoluția bolii.
Raportul medical trebuie să arate că serviciile solicitate sunt incluse în pachetul de bază la care au dreptul asigurații din sistemul public de sănătate din România. De asemenea, este necesară o confirmare scrisă din partea clinicii din străinătate, care să ateste disponibilitatea acordării serviciilor medicale în baza formularului S2.
După depunerea documentelor necesare, casa de asigurări de sănătate va analiza cererea, verificând dacă tratamentul solicitat face parte din pachetul de servicii reglementat de legea românească și dacă acesta nu poate fi acordat într-un termen rezonabil în țară. În funcție de rezultatul analizei, Documentul Portabil S2 va fi eliberat în termen de cinci zile lucrătoare.
Este important de știut că Documentul Portabil S2 nu acoperă cheltuielile legate de transport, cazare și eventualele coplăți existente în statul străin în care va fi administrat tratamentul.