Din păcate, deși avem pretenția că trăim în „era tehnologiei” și că am evoluat foarte mult, se pare că lucrurile nu stau deloc așa, cel puțin în ceea ce privește cazurile de violență domestică. Acestea par mai numeroase decât oricând, fapt care a determinat autoritățile să încerce să ia toate măsurile necesare pentru a stopa acest fenomen.
Zilele trecute a intrat în vigoare o nouă lege care introduce măsuri suplimentare pentru susținerea victimelor violenței domestice și implică mai mult autoritățile în gestionarea acestui fenomen. Noile măsuri prevăd, printre altele, obligativitatea afișării numărului de urgență destinat victimelor violenței domestice (0800.500.333) în școli, spitale, dar și în mijloacele de transport în comun.
De asemenea, primăriile și consiliile județene vor fi obligate să publice anual rapoarte detaliate despre măsurile și programele implementate în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice. Furnizorii de transport public vor trebui să includă în contractele lor obligația de a afișa informațiile relevante în stațiile de transport și în mijloacele de transport public.
La Ministerul Sănătății urmează să fie impuse mai multe măsuri pentru combaterea violenței domestice. Medicii de familie și medicii specialiști vor fi obligați să înregistreze în fișele pacienților orice suspiciune de violență domestică și să ofere informații despre serviciile de consiliere și linia de urgență.
Noul act normativ aduce noi responsabilități pentru autoritățile publice, de la nivel guvernamental la nivel local. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, va gestiona și coordona campanii de informare și conștientizare pe acest subiect. Vor fi elaborate și difuzate materiale informative despre violența domestică și impactul acesteia asupra societății. Astfel de materiale, precum și informații despre serviciile de ajutor disponibile victimelor, vor fi prezentate în unitățile medicale, în școli, în instituții publice, dar și în mijloacele de transport în comun.
Violența domestică poate fi:
- verbală – limbaj jignitor sau amenințări;
- psihică – control, șantaj, hărțuire, intimidare etc.;
- fizică – agresiuni sau vătămări;
- sexuală – hărțuire, viol sau manipulare sexuală;
- economică – privare de resurse sau interzicerea activităților profesionale;
- socială – izolarea de familie și comunitate;
- cibernetică – hărțuire și abuzuri în mediul online.
La nivelul județului Brăila, în primele opt luni ale anului trecut, au fost emise 89 de ordine de protecție provizorii, iar 47 dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. De asemenea, în perioada menționată, s-au înregistrat 2.438 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.290 în mediul urban și 1.148 în mediul rural. Numărul acestor cazuri, raportat la perioada similară a anului 2023, a fost semnificativ mai mare.