Cea mai scumpă achiziție militară din istoria României. 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane F-35

Marți, 24 octombrie, Parlamentul a aprobat solicitarea ministrului Apărării prin care se achiziționează 32 de avioane F-35. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei, ajungând la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Apărării a solicitat Parlamentului aprobarea pentru demararea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA. Decizia de a achiziționa aceste avioane a fost stabilită într-o ședință a CSAT din luna aprilie a acestui an.

Planul include două faze. Inițial, se vor achiziționa două escadrile (32 de avioane) și ulterior, o altă escadrilă cu 16 avioane. Cei 6,5 miliarde de dolari vor acoperi costurile pentru avioane, motoare, suport logistic, pregătirea piloților și simulatoare de zbor, precum și muniție aer-aer și aer-sol.

F-35, fabricate de Lockheed Martin, sunt avioane multirol monomotor, adaptabile la toate condițiile meteo. Ele oferă capacități avansate în războiul electronic și colectarea de informații, supraveghere și recunoaștere.

Primele avioane ar urma să fie livrate României în anul 2030.

În prezent, Forțele Aeriene ale României dispun de avioane militare F-16 achiziționate din Portugalia, iar alte 32 de avioane de luptă F-16 second-hand urmează să fie primite din Norvegia.

 

Foto:
Airman 1st Class Christopher Callaway/Wikipedia