Cinstim armata și eroii ei

Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, a fost marcată în avans la Cercul Militar din Brăila printr-un seminar desfășurat marți, 17 octombrie, în sala de festivități a instituției, avându-l ca moderator pe lt. col. (rtr.) Cezar Postelnicu. 

Acțiunea, derulată sub sloganul ”Cinstim armata și eroii ei!”, a fost organizată de Garnizoana Brăila, în colaborare cu Cercul Militar și Filiala Brăila a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Arma Geniu „General Constantin Hârjeu”. Au fost invitați la eveniment conf. univ. dr. Costin Croitoru, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, col. (rtr.) Mihai Hodorogea și col. Silviu Gimiga, locțiitorul comandantului Garnizoanei Brăila.

 Evenimentul a debutat cu lansarea cărții „Monumentele eroilor din județul Brăila”, scrisă de col. (rtr.) Constantin Giurgea, președintele Filialei Județene „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Volumul, dedicat „tuturor celor care simt românește”, adună nu mai puțin de 850 de monumente de pe raza județului, descrise minuțios. Așa cum o recomandă autorul, cartea poate fi și un îndrumar pentru profesorii de istorie. 

Mareșalul Constantin Prezan omagiat la Brăila

Manifestarea a continuat cu o intervenție a col. (rtr.) Mihai Hodorogea, autorul unor lucrări dedicate vieții și activității mareșalului Constantin Prezan. Invitatul a prezentat rolul hotărâtor al generalului erou pentru destinul României în Primul Război Mondial. Numit la conducerea Marelui Cartier General la sfârșitul anului 1916, într-un moment de mare cumpănă, după pierderea bătăliei pentru București care a fost ocupat de austro-ungari, mareșalul Prezan a adoptat un stil modern de conducere a acțiunilor militare și a luat măsuri pentru pregătirea psihologică a militarilor, schimbând radical cursul evenimentelor de război de până atunci.

 

Filmul exercițiului multinațional „Saber Guardian 2023” prezentat la Cercul Militar din Brăila

În continuare, lt. col. (rtr.) Cezar Postelnicu a prezentat filmul pe care l-a realizat în timpul Exercițiului multinațional „Saber Guardian 2023”, desfășurat în perioada 29 mai – 9 iunie a acestui an. La exercițiu au participat 10.000 de militari din România și din 13 națiuni aliate și partenere – Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Olanda, Muntenegru, Polonia, Portugalia și SUA.

Antrenamentele și demonstrațiile militare s-au desfășurat în poligoane și facilități militare, precum și în localități de pe teritoriul național: în județul Constanța – Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și poligonul din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capul Midia; în județul Ialomița, localitățile Bordușani și Slobozia; în județul Brașov – Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu; în județul Galați – Poligonul Smârdan; în județul Brăila – localitatea Vărsătura și localitatea Frecăței, precum și în diferite locații din Municipiul București. 

 

Seminarul s-a încheiat cu un emoționant moment artistic, marșuri eroice interpretate de  Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, dirijată de cpt. Ionuț Raul Badale.