Penalități pentru finalizarea cu întârziere a lucrărilor la Stadionul Progresul

După mai mult de doi ani de la începerea lucrărilor, reabilitarea Stadionului Municipal Progresul se apropie de final, cu aproape cinci luni peste termenul de finalizare anunțat inițial de autorități. 

,,Constructorului i se aplică penalități ca urmare  a faptului că nu a respectat termenele, conform procedurii legale. (…) Noi l-am atenționat de foarte multe ori că ar fi un deficit de imagine, atât pentru noi, dar mai ales pentru societatea respectivă să întârzie lucrările. A întârziat lucrările, Primăria aplică procedura legală, la fel ca la alte lucrări unde s-au mai aplicat penalități. Este în procedură de penalități, a fost deja notificat în acest sens”, a declarat Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila, la conferința de presă din data de 12 octombrie.   

Situat în cartierul Vidin, pe Calea Galați, Stadionul Progresul este alcătuit dintr-un teren cu o suprafață totală de 24.740 mp și mai multe construcții cu o suprafață de 3.286 mp, aici fiind incluse birouri, o sală de sport, centrala și tribunele.  

Povestea reabilitării Stadionului Progresul are mai mult de cinci ani

Istoria reabilitării sale a început în august 2017, când Consiliul local municipal (CLM) Brăila a aprobat un proiect cu o contribuție de la bugetul local de  2.600.000 lei cu TVA. Federația Română de Fotbal a încheiat un protocol de colaborare cu municipalitatea, asumându-și că va asigura finanțarea pentru montarea unui gazon sintetic.   

Abia doi ani mai târziu, în ianuarie 2019, au fost aprobate documentația tehnico-economică și Documentația de Avizare Lucrări Intervenții (DALI), precum și indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv, în valoare totală de 5.450.713,945 lei cu TVA. O lună mai târziu, s-a modificat suma pentru construcții și montaj la un total de 4.630.600 lei cu TVA.  

Contractul de proiectare și execuție a fost încheiat abia în noiembrie 2020, cu antreprenor general  SC REPAVIL CONS SRL Brăila, iar ca proiectant SC PROFICONS PROJECT SRL București. Lucrările de reabilitare au început în iunie 2021 și ar fi trebuit să dureze 18 luni, conform autorizației de construire, data de 28 mai 2023 fiind anunțată ca termen de finalizare a proiectului. 

Foto:
Primaria Municipiului Brăila