Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, la ceas aniversar



Luni, 4 decembrie, începând cu ora 10.00, Sala Mare a corpului B al Inspectoratului Școlar Județean va fi gazda seminarului pentru elevi „Dialog interdisciplinar despre spațiul cultural brăilean de altădată”. Evenimentul este inclus în programul Școala Altfel al Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” (CNNB), în contextul celebrării celor 160 de ani de la înființare. 

Activitatea, parte din proiectul județean „CNNB-reper cultural european”, este organizată de Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Centrul Județean de Excelență Brăila, cu sprijinul Muzeului Brăilei „Carol I” și al Bibliotecii Județene „Panait Istrati”. 

Coordonatorii evenimentului sunt prof. dr. Mirela Curcă, prof. dr. Carmen Pîrlog, prof. Luminița Mocanu și prof. Ana-Maria Bulgaru-Zlăvog. 

Vor participa la discuții prof. univ. dr. Simona Antofi, decan al Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați și absolventă a CNNB, prof. univ. dr. Mariana Neagu de la aceeași facultate, de asemenea absolventă a CNNB, prof. Ioan Munteanu, scriitor și absolvent al colegiului, prof. Adriana Bogatu, scriitor, și caricaturistul Costel Pătrășcan. 

Nu vor lipsi nici momentele artistice oferite de elevi ai CNNB.  

Scurt istoric al Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” 

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la înființarea Școlii Reale din Brăila, prima școală secundară de pe aceste meleaguri. Finanțată din fondurile municipalității, instituția a început să funcționeze la data de 1 noiembrie 1863, dar deschiderea oficială a avut loc pe 6 decembrie. În 1867, Şcoala Reală s-a transformat în Gimnaziu Clasic cu patru clase, la care se adăuga o clasă a V-a pentru elevii care alegeau cariera comercială. În 1871, Gimnaziul Clasic a devenit Şcoală Comercială cu durata de patru ani, iar în 1873 aceasta a fost desființată și transformată în Gimnaziu Comunal. În 1888, se înființează aici  Liceul Real din Brăila, primul din țară, care va purta, din 1895, numele de „Nicolae Bălcescu”.  

Din 1916, liceul a servit ca spital pentru răniți. Cursurile au fost reluate, cu greutate, în 1918. La data de 14 mai 1967, a fost dezvelit bustul lui Nicolae Bălcescu, amplasat în faţa liceului.  

În 6 noiembrie 1996, prin Ordinul nr. 5762 al Ministerului Învăţământului, se schimbă numele Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” în Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”. În prezent, Colegiul funcţionează cu 28 de clase, patru de nivel gimnazial și 24 de nivel liceal. 

Foto:
Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, Brăila/Facebook