
Concert simfonic extraordinar, în februarie, la Casa Tineretului
Miercuri, 19 februarie 2025, începând cu ora 18:30, la Casa Tineretului din Brăila, va avea loc Concertul simfonic extraordinar, care îi va readuce pe aceeași scenă pe mai mulți muzicieni de renume mondial.
Concertul este organizat de Filarmonica „Lyra – George Cavadia” în parteneriat cu Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați.
„Bogăția sonoră, rafinamentul și tehnica impecabilă a interpretărilor vibrante, pline de culoare, ce vă vor fi oferite de cei trei soliști – violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianista Sînziana Mircea – se vor alătura, într-o perfectă simbioză, energiei și expresivității Orchestrei simfonice «George Cavadia». Profund și riguros, cu o înțelegere detaliată a partiturii și o viziune dirijorală bine conturată, maestrul Tiberiu Soare va fi liantul între orchestră și soliști, între repertoriu și public, pentru că, așa cum chiar dumnealui afirma foarte plastic, «atunci când artistul dă o gaură în Rai, publicul poate să se uite și el prin gaura asta». Fiți pregătiți pentru raționalul și sublimul beethovenian, întregul program purtându-i semnătura!”
Biletele acestui concert organizat de Filarmonica „Lyra – George Cavadia”, alături de Consiliul Județean Brăila și Primăria Municipiului Brăila, se pot achiziționa de la agenția Filarmonicii din strada Ana Aslan nr. 29 sau online, de pe platforma blt.ro”, a afirmat Alexandra Gurgu, secretar muzical al Filarmonicii „Lyra – George Cavadia”.
Pianista Sînziana Mircea a concertat în S.U.A., Japonia, China și Europa, pe scene importante precum Carnegie Hall – New York, Kennedy Center – Washington DC, Tokyo Metropolitan Theater, St Martin-in-the-Fields – Londra etc. În anul 2017, a primit titlul de Young Steinway Artist, desemnând cei mai promițători pianiști din întreaga lume. Pianista a obținut diploma de licență cu calificativul maxim la Hochschule für Musik und Tanz – Köln și diploma de masterat la Guildhall School of Music & Drama – Londra, unde a fost admisă cu bursă integrală de studii oferită de Steinway & Sons UK. În paralel, s-a perfecționat la Accademia Pianistica Imola din Italia. Ulterior, a urmat cursurile de masterat în management artistic la SDA Bocconi Business School – Milano.
Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Alexandru Tomescu este un violonist cu o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs-Élysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokyo. Angajamentul pe care și l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument, misiune îndeplinită în primul rând prin turneele sale naționale.
Din toamna anului 2023, violoncelistul Ștefan Cazacu este noul solist-concertist al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Recent, Ștefan a fost nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural (ediția 2024), la categoria muzică, eveniment ce va avea loc la finalul lunii aprilie. Ștefan Cazacu a primit de timpuriu o educație complexă într-o celebră familie de muzicieni, a urmat studii muzicale universitare la București și la Viena, și a obținut premii în diverse competiții naționale și internaționale. A fost apreciat – în ipostază solistică sau ca membru al Orchestrei Române de Tineret – în țări precum Olanda, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Italia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Norvegia, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Republica Moldova, Turcia, Israel, Emiratele Arabe Unite, Vietnam, China și Statele Unite ale Americii.
Maestrul Tiberiu Soare este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, unde i-a avut drept profesori pe Ludovic Bács, Petru Andrieșei și Horia Andreescu. În anul 2018, obține titlul de Doctor în muzică, prezentând teza „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, o perspectivă dirijorală”, avându-l ca îndrumător pe Prof. Univ. Dr. H.C. Dan Dediu. În mai 2018, Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer.
În anul 2024, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România i-a acordat Premiul de Excelență pentru interpretarea tragediei lirice Oedipe de George Enescu.
Tiberiu Soare își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, colaborând de-a lungul timpului cu numeroase filarmonici și teatre de operă. Din 2003, este dirijor al Ansamblului de Muzică de Avangardă „Profil”.