Actualitate

Infractorii virtuali devin tot mai profesioniști

Trăim în era tehnologiei, iar aceasta ne ocupă tot timpul. Lăsând însă gluma la o parte, multe dintre avantajele acestei perioade, în special cele legate de posibilitatea derulării operațiunilor bancare în mediul online, au dus la dezvoltarea înșelăciunilor virtuale. După cum au precizat polițiștii, metodele de a obține acces ilegal la conturile bancare ale românilor sunt tot mai diverse și minuțios elaborate.

O astfel de înșelăciune a fost sesizată inspectoratelor de poliție din mai multe județe ale țării. Metoda se bazează pe utilizarea unei aplicații „voice over IP” (aplicații VoIP), tehnica fiind numită de experți „spoofing”.

Mai exact, oamenii sunt apelați aparent de pe un număr de telefon oficial al unei bănci la care sunt clienți, cel de la capătul firului pretinzând că este angajat al sistemului bancar. Scopul acestor apeluri este de a obține informații personale care să le permită infractorilor accesul la conturile bancare ale celor apelați.

„Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană, care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un «cont sigur» pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință. La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs acestei solicitări și au transferat banii în contul «sigur», pierzând astfel controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de «spoofing», prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele”, au subliniat polițiștii.

Pe această cale, oamenii legii recomandă:

  • „Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
  • Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
  • Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
  • Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.)”.

Articole similare

Back to top button