Confederaţia Patronală Concordia, reprezentanta mediului de afaceri în BERD



Confederaţia Patronală Concordia este reprezentanta mediului de business din România în cadrul Consiliului consultativ pentru societatea civilă al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)

„Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a ales primul Consiliu consultativ pentru societatea civilă, iar ca o premieră pentru ţara noastră, Confederaţia Patronală Concordia, reprezentantă a mediului de business din România, va face parte din acest for”, se menţionează într-un comunicat al confederației patronale.

Este prima dată când BERD alege un comitet consultativ pentru societatea civilă, iar alături de mai multe organizaţii din regiune, Confederaţia Patronală Concordia a fost selectată „în urma unui proces riguros”.

„A fi membru în comitetul consultativ pentru societatea civilă al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este pentru Confederaţia Patronală Concordia o mare reuşită, în contextul în care ne dorim să facem vocea auzită a companiilor din România pe plan internaţional. (…) Din această poziţie, vom fi consultaţi în privinţa investiţiilor regionale ale BERD, un investitor important care susţine dezvoltarea unor economii competitive şi a infrastructurii în Europa şi Asia Centrală, cu un portofoliu solid în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Comitetul din care facem parte va fi responsabil să ofere Băncii opinii privind proiectele sale, la nivel de ţări, dar şi sectorial. Vom deveni practic un liant important între mediul de afaceri european şi BERD, aducându-ne contribuţia la misiunea sa; aceasta este în simbioză cu temele strategice ale Concordia, competitivitatea şi tranziţia la economia verde şi digitală”, precizează reprezentanţii confederației patronale Concordia.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în regiune şi mobilizează investiţii străine directe

BERD a fost înfiinţată în 1991, după prăbuşirea comunismului în Europa, în scopul consolidării economiilor de piaţă şi a democraţiilor în 38 de ţări din sud-estul Mediteranei, Europa Centrală și de Est, până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 71 de ţări şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană/UE şi Banca Europeană de Investiţii/BEI).

România este membră a BERD din 1991, iar Guvernatorul României la BERD este ministrul finanţelor, în timp ce guvernator supleant este guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR). Din mai 2011, România face parte din Constituența condusă de Turcia, alături de Rep. Moldova, Azerbaidjan şi Kârgâzstan. În prezent, capitalul subscris de România la BERD are valoarea de 144,070 milioane euro.

Foto:
Președintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Șucu/Facebook Mobexpert