Confruntare la vârf în educația universitară gălățeană: Cătălin Fetecău contrazice acuzațiile lui Lucian Georgescu și susține legalitatea deciziei ministerului în alegerile UDJG



Ca urmare a articolului apărut pe pagina noastră ieri, 31 ianuarie 2024 „Ministerul Educației nu respectă Legea!” susține Lucian Georgescu, Rectorul UDJG, care a cerut astăzi demisia Ligiei Deca (articol pe care îl regăsiți aici), în numele echidistanței și al dreptului la replică, Monitorul de Brăila publică și poziția prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, fost președinte al Senatului și contracandidatul rectorul Lucian Gerogescu la alegerile desfășurate la data de 14 decembrie 2023.

Ordinul ministrului spune limpede: Lucian Georgescu nu este confirmat ca rector, alegerile sunt invalidate, iar Senatul, în termen de trei luni de la luarea la cunoștință a ordinului, trebuie să organizeze noi alegeri. Raportul comisiei de la minister a constatat o serie de nereguli în procesul de organizare a votului, care a condus la decizia ministrului. Practic, votul trebuie reluat, ca să se respecte toate procedurile legale. Nimeni nu este împiedicat să candideze, iar în cursă se pot înscrie noi candidați. În mod firesc, conducerea universității ar fi trebuit să distribuie cu celeritate materialele primite de la minister către comunitatea academică, care să ia cunoștință în mod nemijlocit de informațiile din ele, iar mai apoi domnul profesor Georgescu putea să iasă în conferință de presă, să-și prezinte punctul de vedere și să precizeze ce demersuri va face pe mai departe. Domnia sa a preferat să inducă o anumită perspectivă și abia apoi a trimis documentația către membrii Senatului UDJ, într-un demers, evident, pro domo. Lucian Georgescu a preferat să construiască o veritabilă teorie a conspirației și o imagine apocaliptică menită să înfricoșeze pe neinițiați și să lege strâns destinul universității de al său personal”, susține, într-un comunicat, Cătălin Fetecău.

Fostul Președinte al Senatului mai spune că atitudinea de veritabil Cuza, pe care a adoptat-o Georgescu, pe principiul: „Nu greșelile lui l-au doborât, ci faptele lui cele mari”, nu e una corectă. „<<Universitatea sunt eu>> pare a spune domnul Georgescu, fără mine la conducere totul se prăbușește. Drept inamic principal a fost indicat Ministerul Educației, iar doamna ministru Deca a fost atacată direct, cerându-i-se demisia. Georgescu a invocat faptul că a reclamat-o pe doamna Deca la Primul Ministru. Ce să facă acesta? Să se amestece în treburile Ministerului Educației? Se va merge și mai departe, la instanțe superioare? Acum să ne întrebăm: dintre multele concursuri de rector, care au loc în această perioadă, de ce Ministerului i-a cășunat tocmai pe Galați și pe domnul Georgescu? De ce <<invidia>> nu a funcționat în cazul altor centre universitare? Sau, totuși, aici s-au găsit niște probleme iar lucrurile trebuiau să intre în matca legalității?”, precizează Cătălin Fetecău.

În ceea ce privește vidul de putere în care s-ar afla UDJG după 20 februarie, Fetecău a explicat: „Da, o conducere interimară nu ar putea să facă anumite lucruri, dar să sperii oamenii că nu-și vor mai lua salariile, care de fapt sunt alocate de la Ministerul Educaţiei, mi se pare o ameninţare inacceptabilă din partea unui profesor care activează de atâția ani într-un mediu academic. Nu, universitatea va merge înainte și se va dezvolta, deoarece forța ei nu stă într-un om, oricât de capabil, ci în corpul de profesori și cercetători, oameni de mare valoare, care nu au nevoie de indicații prețioase pentru a-și face treaba. Universitatea este un loc special, cu oameni care nu pot fi înregimentați și puși să interpreteze aceeași partitură, iar rectorul este un administrator care organizează, mai bine sau mai rău, cadrul activităților. Subliniez: dacă situația actuală se menține, după 20 februarie va fi o conducere interimară, care va asigura funcționarea în parametri a universității, fără probleme. Există o soluție simplă la dilemele domnului profesor Georgescu: finalizarea procedurilor de intrare în legalitate, conform Raportului de control nr. DJG Nr. 81/DC/R.22.01.2024, cu reluarea cât mai rapidă a alegerilor rectorului. În orice condiții, universitatea va supraviețui cu succes oricăror încercări.

De asemenea, Cătălin Fetecău a ținut să precizeze că nu trebuie minimizată corectitudinea procesului electoral: „În cadrul conferinței de presă, domnul profesor Georgescu a tratat problema alegerilor ca pe una minoră, susținând că alte lucruri (proiecte, achiziții) sunt mai importante. Or, acest lucru este greșit. Într-o societate democratică, consolidată, orice lucru este important și toate se rezolvă în paralel, nu pe rând. Nu poți să invoci nu știu ce investiții sau deconturi pentru a trata cu ușurință un subiect precum corectitudinea alegerilor. Tocmai în aceste momente cruciale, se poate vedea cât de sănătoasă este fibra universității noastre.

UDJG nu e un singur om și va supraviețui cu succes oricăror încercări,” spune Cătălin Fetecău, contracandidatul lui Georgescu la funcția de Rector al UDJG.

Reamintim faptul că Universitatea Dunărea de Jos din Galați trece printr-o situție critică deoarece rectorul ales în urma alegerilor din 14 decembrie 2023, prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție, acesta fiind al doilea rector neconfirmat de Ministerul Educației după prof. univ. dr. Ramona Lile la Arad.

Foto:
Cătălin Fetecău / Facebook