
Creditul Fermierului, aprobat de Guvern
Guvernul a adoptat joi, 9 februarie, Ordonanța de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul acesteia este creșterea accesului la finanțare pentru fermieri.
„Creditul fermierului” este de fapt un ajutor sub formă de grant care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la trei luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 de luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la trei luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.
Pot beneficia de această schemă de ajutor operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora. Se estimează că ajutorul va fi acordat unui număr de 3.500 de beneficiari.
Monitorizarea şi controlul beneficiarilor se va efectua în mod transparent, nediscriminatoriu, prin publicarea lunară a înscrierilor şi a beneficiarilor, pe site, de către Fondul de Garantare a Creditului Rural, cu respectarea reglementărilor aplicabile instituțiilor de credit şi instituțiilor financiare nebancare.
Măsura beneficiază de un buget total de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro, asigurat în limita sumelor disponibile din contul „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.