Dan Helciug, offline, la Palatul Culturii Brăilene „Lyra”

Palatul Culturii Brăilene „Lyra” a fost pentru două seri, 15 și 16 octombrie, scena unui spectacol inedit, în regia și scenografia lui Constantin Teodorescu. Este vorba despre „Offline”, o fantezie muzicală avându-l ca actor pe bine-cunoscutul solist Dan Helciug, care s-a prezentat publicului brăilean într-o altă ipostază de această dată. Coordonatorul artistic al spectacolului este actorul George Ioan Hodor, iar de logistică și organizare s-a ocupat Cristian Nicolae, inimosul brăilean care a atras voluntari și s-a implicat în toate acțiunile menite să redea instituției prestigiul de odinioară. 

Spectacolul, o rememorare a ultimilor 40 de ani din istoria noastră

Spectacolul i-a purtat pe cei prezenți  printre amintiri, fiind o rememorare a ultimilor 40 de ani din istoria noastră. Criza politică și economică din anii ’80, Europa Liberă, Revoluția, Caritas, criza locurilor de muncă, pandemia, ședințele pe Zoom, viața în online, tentația drogurilor sunt doar câteva dintre reperele care s-au succedat pe muzica creată și interpretată de brăileanul Liviu Dobrescu. Un spectacol fără cuvinte, dar care a avut atât de multe de spus. Povestea unui destin colectiv și a unuia individual deopotrivă, încheiată cu o revelație: deconectarea, întoarcerea la simplitate, la natură, redescoperirea sinelui. Ieșirea din online. Este povestea oricăruia dintre noi.

Publicul a fost „invitat să iasă din capcana mediului online și îndemnat să interacționeze cu oameni reali

“Prin acest spectacol, publicul este invitat să iasă din capcana mediului online și îndemnat să interacționeze cu oameni reali, la reflecție și schimb în comun de trăiri autentice, într-un spațiu cald și prietenos, acela al elegantei săli de spectacole recent inaugurate”, a declarat pentru Monitorul de Brăila actualul președinte al Societății Filarmonice „Lyra”, Constantin Teodorescu. 

Reamintim că inaugurarea sălii de spectacole „Nicu Teodorescu” a Palatului Culturii Brăilene „Lyra” a avut loc în această toamnă. Instituția își reia astfel rolul de reper cultural în peisajul brăilean, organizând noi spectacole pentru brăileni. Renovarea clădirii monument istoric a fost realizată exclusiv din fonduri private, proprii sau donații, fără nici un leu din fonduri europene sau guvernamentale. Administrația locală nu poate legal aloca fonduri pentru a susține financiar această renovare, neavând drept de proprietate sau de administrare asupra clădirii. 

 Cei care doresc să contribuie la menținerea și dezvoltarea acestei instituții culturale au în continuare posibilitatea de a dona orice sumă. Mai sunt multe de făcut, o prioritate fiind achiziționarea unui sistem profesional de sonorizare. Societatea Filarmonică „Lyra” este înscrisă în registrul entităților și unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Firmele au astfel posibilitatea de a sponsoriza legal cu până la 20% din impozitul pe profit, iar persoanele fizice pot redirecționa 3.5% din impozitul pe salariu pe care angajatorul oricum îl plătește la ANAF. 

“Palatul LYRA nu este al meu, nici al nostru, al membrilor societății LYRA, ci al brăilenilor și al copiilor brăilenilor!”, declara Constantin Teodorescu la evenimentul de lansare din vara anului 2021.