Săptămâna trecută, Muzeul Ianca a primit vizita unui grup de 60 de elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” din Brăila, activitate derulată în cadrul programului „Școala Altfel”. Au participat elevii claselor a IX-a C, însoțiți de prof. Mihaela Roșu și ai claselor a X-a A și C, alături de prof. Daniela Dima și Georgeta Enache.
Gazda a fost profesorul Ion Barbuceanu, fondatorul instituției muzeale și muzeograf voluntar de atunci, un om cât o instituție, cel care, cu pasiune și convingere, conservă patrimoniul local și protejează valorile identitare.
Elevii au vizitat toate secțiile muzeale. Le-au atras atenția în mod deosebit depozitul de unelte țărănești și o casă țărănească strămutată din satul Oprișenești. La secția Artă au putut admira cele 25 de tablouri donate de Georgeta Crainic, o fiică a orașului, stabilită în prezent în Canada. Un punct de mare interes a fost și expoziția dedicată Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist de la noi din țară. Aici, invitații au fost ghidați de însuși un parașutist, Ștefan Dobre, astăzi pensionar.
Scurtă istorie a Aerodromului Ianca
La secția de aviație, prof. Ion Barbuceanu a prezentat o scurtă istorie a Aerodromului Ianca. Elevii au aflat astfel că primul aeronaut brăilean care a survolat munții Carpați a fost nepotul boierului ce a întemeiat localitatea Ianca. Nicolae Niculescu Ianca a realizat pe propria cheltuială planul de sistematizare al localității, la Academia Română. El a fost și fondatorul Federației Române de Box și primul său președinte.
Primul pilot brăilean căzut în prima zi a celui de-al Doilea Război Mondial, în lupta pentru eliberarea Basarabiei, a fost din localitatea Bordei Verde. Muzeul Ianca păstrează lada de campanie a pilotului, casca ce fusese așezată inițial pe mormântul lui, un carnet de zbor și alte documente ale eroului.
La Ianca a avut loc și primul zbor al avionului cu reacție, în simplă comandă, cu un pilot român, maiorul Aurel Raican. Tot aici a fost interceptat cu sistemele radar primul avion spion. După retragerea trupelor sovietice, în 1958, la Ianca a fost dislocat Regimentul 49 Aviație.
În vitrinele secției sunt expuse donații ale unor foști comandanți, printre acestea aflându-se și cea a comandantului regimentului de aviație din timpul Revoluției, defunctul comandor aviator Mihai Enache. Vizitatorii au putut observa cutia neagră a unui avion, manșa, scaunul de catapultare și alte componente.
Emoționantă a fost și reîntâlnirea, după aproape 40 de ani, dintre profesorul Ion Barbucenu și profesoara Dima Daniela, născută la Ianca și fostă colegă de cancelarie a acestuia.
Muzeul Ianca, unic în județ prin exponatele sale
Toți cei care doresc să viziteze Muzeul Ianca, unic în județ prin exponatele sale, o pot face de marți până duminică, în intervalul 10.00-14.00. Instituția este situată în orașul Ianca, pe str. Gării, nr. 9. Pentru grupuri organizate sau pentru persoane fizice din alte localități, vizitarea se poate face cu programare la telefon 0723.609.033 sau prin poștă electronică, la adresa de e-mail iancamuzeul@yahoo.ro.
Mai multe informații, dar și un tur virtual al Muzeului Ianca puteți găsi pe site-ul instituției.
Monitorul de Brăila a mai scris despre Muzeul Ianca aici.