Începând de sâmbătă, 16 noiembrie 2024, autobuzele și tramvaiele din Brăila vor reveni la traseele inițiale, cu reluarea circulației pe arterele principale: Calea Călărașilor, Piața Traian, Calea Galați, Bulevardul Al. I. Cuza, Griviței și Bulevardul Independenței. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de primarul Brăilei, Marian Viorel Dragomir.
Traseele detaliate ale fiecărei linii de autobuz pot fi consultate accesând acest link. În plus, va fi introdus un nou traseu pentru autobuze – „Traseul Verde” – linia 50, cu opriri la Dedeman, Șos. Baldovinești, Pod Apollo, Bd. Dorobanți, Barieră, Șos. Buzăului și Grădina Zoologică.
Tramvaiele vor circula pe rutele:
Rondou Parc Monument – Barieră – Calea Călărașilor – Bd. Independenței – Calea Galați – Rondou Pod Brăilița – Calea Galați – Bd. Dorobanți – Barieră – Rondou Parc Monument.
Rondou Parc Monument – Barieră – Bd. Dorobanți – Calea Galați – Rondou Pod Brăilița – Calea Galați – Bd. Independenței – Calea Călărașilor – Barieră – Rondou Parc Monument.
La momentul actual, în circulație sunt trei tramvaie, iar alte două au finalizat probele și vor fi predate în curând către Braicar, după recepție. Tramvaiele aflate în proces de recepție sunt „Panait Istrati” și „Mihail Sebastian”, iar al treilea tramvai, „Hariclea Darclee”, va intra în circulație imediat ce se finalizează reparațiile necesare. Totodată, până la sfârșitul anului, vor sosi și alte tramvaie: „Nicăpetre”, „Fănuș Neagu” și un al treilea tramvai, ce va primi numele prin votul brăilenilor. La început circulația tramvaielor va fi la intervale de timp puțin mai mari, dar pe măsură ce vor intra toate în circulație, vor sosi în stație la un interval de 12 minute.
Edilul municipiului a anticipat căteva dintre întrebările comunității:
Când vor circula tramvaiele pe str. Grigore Alexandrescu?: Suntem în procesul de evaluare a ofertei pentru modernizarea străzii, cu fonduri europene, care va include și linie nouă de tramvai, trotuare, pistă de biciclete și spații verzi.
Tramvaiele până la Depoul Vidin vor circula după finalizarea lucrărilor de reparație a liniei de tramvai.
De ce a fost marcată Calea Galați cu o linie continuă?: Conform ghidului de finanțare europeană, pentru transportul public trebuie asigurată o bandă dedicată, însă, pentru Calea Galați și Șos. Baldovinești, s-a aprobat delimitarea cu bandă rezonatoare în loc de garduri, astfel evitându-se măsuri stricte folosite în alte orașe europene.
Lucrările la Calea Galați, începute pe 2 mai 2023, au fost finalizate în 1 an și 6 luni, depășind multiple provocări tehnice. Acum, străzile și bulevardele Brăilei au un aspect modern, contribuind la plasarea municipiului pe locul 4 național raportat la numărul de locuitori și locul 8 național între municipii în atragerea fondurilor europene, conform unui raport al Ministerului Dezvoltării.