Marți, de la ora 16:00, la Casa Umorului Desenat din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” s-au deschis trei noi expoziții.
„Haz de necaz” este una dintre ele și cuprinde lucrări de grafică satirică ale regretatului Victor Chiriloaie – CHIRIL. Cea de-a doua expoziție aduce mai aproape afișe ale Salonului de vară al umorului desenat, care s-a organizat la Brăila încă din 1978, la inițiativa lui Victor Chiriloaie – CHIRIL.
Nu în ultimul rând, o a treia expoziție aduce la Brăila lucrări de la o altă manifestare de profil desfășurată în țară, și anume de la Festivalul de Umor „Constantin Tănase” de la Vaslui. Având drept titlu „Tănase în zâmbete desenate la festivalul umorului vasluian”, expoziția cuprinde portrete ale celebrului actor Constantin Tănase (1880 – 1945), realizate de graficieni și pictori – nume importante din arealul umoristic. Aceasta a fost realizată cu sprijinul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” de la Vaslui.
Victor Chiriloaie – CHIRIL este cel care a dus umorul la rang de artă, iar de-a lungul carierei sale a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
Talentul la desen l-a făcut remarcat încă din școala primară, după cum a afirmat chiar el, iar mai apoi s-a simțit atras de grafica umoristică. „Dintotdeauna am cochetat cu grafica umoristică. Fiind înzestrat de la mama natură cu talent la desen, în ultima parte a liceului le mai făceam portrete colegilor, desene fetelor şi uneori mai desenam chiar câte o glumă. Nu caricatură. De altfel, denumirea de caricatură nu-mi place și nu mă reprezintă, caricatura este o chestie așa, de pus la gazeta de perete a sindicatului, și-l reprezintă pe Gheorghe care doarme la schimbul III”, afirma într-un interviu artistul plastic. „Am avut ocazia să lucrez cu graficieni renumiți, pe care la început îi vedeam ca pe niște zei. Am avut ocazia să aflu câte ceva din tainele artei subtile a umorului desenat de la vechea gardă, Eugen Taru, Albert Poch și mulți, mulți alții pe care, chiar dacă nu-i enumăr, nu înseamnă că-i prețuiesc mai puțin”, a încheiat acesta. Umorul său fin și stilul său inconfundabil sunt apreciate în egală măsură și azi, când ne simțim mult mai săraci fără cel care le-a dat viață.