„Dunărea Polis-prima metropolă dunăreană din România”, conferință la Muzeul Brăilei „Carol I”

Muzeul Brăilei „Carol I” a fost vineri, 24 noiembrie, gazda unui eveniment de amploare, organizat de Asociația Europeană „Dunărea”, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură (CCIA) din Brăila și Muzeul Brăilei. Este vorba despre conferința „Dunărea Polis – prima metropolă dunăreană din România”, întâlnire care s-a bucurat de prezența unui public divers și numeros.

Evenimentul a fost moderat de Iulian Zamfir, inițatorul proiectului, vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) și președinte al UGIR Brăila. În sală s-au aflat Viorel-Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila, Ionel Epureanu și Ionuț-Ciprian Dobre, vicepreședinții Consiliului Județean Brăila, Costin Croitoru, manager al Muzeului Brăilei „Carol I”, oameni de afaceri, reprezentanți ai administrației publice, ai instituțiilor publice, ai universităților din Brăila și Galați, jurnaliști, studenți și elevi.

Dunărea Polis – un oraș al viitorului

Conceptul „Dunărea Polis”, „Cetatea de la Dunăre” într-o posibilă traducere,  își propune să revoluționeze urbanismul actual, unind cele două municipii vecine, Brăila și Galați, într-o metropolă, a doua ca mărime din țară, după București. Un oraș al viitorului, ecologic, spre care să conducă și în care să se întâlnească toate cele patru căi de comunicație și transport: căi ferate, șosele, transport fluvial și aerian. Mai mult decât atât, un important centru universitar și științific, dar și unul de afaceri sau sportiv, care să atragă specialiști din toate colțurile țării și ale lumii.

Primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, și-a exprimat încrederea că proiectul „Dunărea Polis” se va realiza, așa cum și alte proiecte locale au devenit realitate în timp, cel mai important fiind construirea podului suspendat peste Dunăre. A dat asigurări că nu mai există un conflict administrativ între Brăila și Galați, deși glumele și legendele legate de rivalitatea dintre cele două orașe vor mai circula, probabil.

Iulian Zamfir, inițiatorul proiectului, a subliniat diferența dintre un sistem urban, așa cum este acum Brăila-Galați, și o zonă metropolitană: „Acest proiect, Dunărea Polis, este un proiect unic. Zonă metropolitană înseamnă că un oraș atrage în jurul lui alte localități. Singurul sistem urban legiferat în România este sistemul urban Brăila -Galați. Sistem urban înseamnă că două localități importante, orașe de rang I, fac proiecte împreună, economice, sociale, culturale, dar își mențin independența din punct de vedere administrativ. Deci noi avem cadrul creat. Ceea ce avem noi unic este că între Braila și Galați, pe cele o mie de hectare, putem să dezvoltăm un oraș de la zero, un oraș modern, un oraș care să fie pentru toți cetățenii, un oraș verde.”

Un proiect grandios, construit din proiecte mai mici

Jean Pierre Garitte, membru în Comitetul de Audit al Comisiei Europene și fost președinte al CIA, a fost declarat ambasador de onoare al proiectului „Dunărea Polis”. Acesta a subliniat că, pentru început, este importantă implementarea unor proiecte mai mici, adecvate specificului zonei, dar înainte de toate este esențială dezvoltarea infrastructurii.

Conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, a atras atenția asupra potențialului extraordinar al zonei Brăila-Galați, din punct de vedere geostrategic, potențial care a fost vizibil de-a lungul istoriei, din Antichitate până astăzi. Așa se explică valul lui Traian, dar și aliniamentul Focșani-Nămoloasa, prezența americanilor la noi și chiar construirea podului suspendat peste Dunăre.

Inițiativa este susținută de specialiști din cele mai diverse domenii

Mediul universitar a fost reprezentat de conf. univ. dr. Camelia Vechiu, decanul Facultății de Management Marketing în Afaceri Economice din Brăila, în cadrul Universității „Constantin Brâncoveanu” din Pitești,  prof. univ. dr. Steve O. Michael, rectorul Universității „Danubius” din Galați, și conf. univ. dr. Andy Corneliu Puşcă, președintele Consiliului de Administrație al Universității „Danubius” din Galați. Aceștia și-au exprimat dorința construirii în zonă a unui mediu academic puternic, care să atragă studenți și specialiști nu doar din țară, ci și de peste hotare.

Au participat la discuții și arhitectul Sergiu Porumboiu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România, filiala „Dunărea de Jos” și activist al proiectului de peste zece ani, Gheorghe Stroe, președintele Corpului Experților Contabili (CECCA), filiala Brăila, Cristian Niculae, voluntar la Asociația Brăileană pentru Educație Civică, Ionel Epureanu, vicepreședinte al CJ, Gabriel Pascu, profesor la Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci”, arhitectul Marian Ion, fost arhitect-șef al municipiului Brăila, Ștefan Fusea, președintele CCIA din Brăila  și Paul Bordei, fostul președinte al CCIA Brăila, Iuliana Panaitescu, din partea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Lucian Căprariu, fost candidat la Primăria Brăilei și profesorul gălățean Gheorghe Felea.

Tinerii își pun speranțele în viitorul metropolei dunărene

În sală au fost prezenți și câțiva membri ai echipei care s-a ocupat de pagina web a proiectului: www.dunareapolis.ro.  Alexandru Ciupercă, Rareș-Mihai Oprea și Daniel-Ștefan Stoian sunt elevi ai Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, sunt tineri, entuziaști și încrezători în viitorul metropolei dunărene.

Conferința a fost și un prilej pentru lansarea cărții „Dunărea Polis – metropola viitorului, file de istorie”, volum prezentat de prof. Ion Munteanu, care a trecut în revistă o parte dintre precursorii proiectului. Profesorul Jean Alexandre Vaillant al lui Alecsandri și Kogălniceanu, Mihail Kogălniceanu, care vorbea despre „un Rotterdam al Dunării”, Vasile Goldiș, filozoful Vasile Băncilă și chiar pictorul brăilean Sorin Manolescu sunt doar câțiva dintre cei care au susținut unirea celor două orașe vecine, Brăila și Galați.

Următoarea conferință „Dunărea Polis” va avea loc la Galați, pe 15 decembrie.