Educație media pentru elevii de la Școala „Vasile Alecsandri”

„Ariceii Veseli”, dar și „Fluturașii”, sau mai bine zis elevii claselor a III-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Brăila, împreună cu profesorii Valentina Mănăilă și Iustina Gavrilă, inspectorul audiovizual Enache Elena și bibliotecarii Valentina Chiriac și Răileanu Leta Carmen, au desfășurat, cu puțin înainte de mult așteptata vacanță de iarnă, o activitate de educație media.

Cei mici au fost pur și simplu cuceriți de subiectele interesante prezentate de Enache Elena și au participat activ la această activitate inedită și binevenită. Pe această cale, reprezentantul Consiliului Național al Audiovizualului, Enache Elena, le-a vorbit copiilor despre capcanele internetului: amprenta digitală, ce este bine și ce este rău pe Internet, rețele sociale, comportament în mediul online, învățarea intergenerațională, securitate digitală și modalitățile de comunicare, de la Codul Morse până la comunicarea digitală.

De asemenea, au aflat că „pe Internet, pot fi gânduri și știri corecte, imparțiale, curate și albe ca zăpada, dar și zăpada murdară a manipulării, gheața fragilă a știrilor false, ascunsă sub zăpada unei prefăcute onestități, urme prin zăpada conexiunilor digitale care duc peste tot și niciunde, lăsându-și totuși amprentele. Sunt țurțuri amenințători și bulgări de zăpadă care se rostogolesc provocând avalanșe sau pur și simplu topindu-se din nimic… Putem să distingem ceea ce este adevărat și ceea ce este fals în această furtună de zăpadă a noilor media? Știm pe ce «cărări» să mergem și care sunt primejdiile?”

După prezentarea amplă, profesionistă și adaptată la nivelul de înțelegere al protagoniștilor noștri, am trecut la partea practică și am realizat o felicitare sub forma unui spiriduș. Mesajul a fost o provocare pentru copii, fiind scris pe felicitare și în Codul Morse. De la început și până la final, toată activitatea a fost un cumul de informații utile, de învățăminte, dar și de veselie încărcată de magia sărbătorilor de iarnă”, a precizat bibliotecarul Valentina Chiriac, cea care s-a aflat printre organizatorii acestei activități.