Electrica este acuzată de primarul Marian Dragomir de proasta gestionare a situației din municipiu și județ, unde încă mai sunt localități fără curent electric

În ședința ordinară a Consiliului Local Municipal de astăzi, Primarul Marian Dragomir a acuzat Societatea Electrica S.A. de o gestionare deficitară a situației generate de vremea severă de la sfârșitul săptămânii, în municipiu și în județ. La trei zile după viscol, sunt încă foarte multe locuințe fără energie electrică și asta în municipiu, nu doar în județ. Oamenii cer ajutorul primarului prin mesaje personale pe telefon, call-center-ul Societății Electrica nefiind funcțional în această perioadă. Mesaje similare sunt foarte multe și pe platformele de socializare. Reproșul a fost adresat consilierului local liberal, Marius-George Sandu, angajat la Electrica, după ce acesta s-a scuzat, motivând că nu reprezintă Electrica Distribuție, ci Electrica Facturare.

„Apreciez foarte mult intervenția echipelor din teren, dar nu apreciez absolut deloc atitudinea dumneavoastră, care nu lucrați doar la contracte și explicații pe factură, ci lucrați la Electrica, dumneavoastră în paralel sunteți și consilier municipal și ar trebui să vă intereseze faptul că mii de oameni din municipiu și din județul Brăila nu au energie electrică astăzi și dumneavoastră priviți cu pasivitate, că dumneavoastră lucrați în altă parte. Domnule consilier, sunteți și consilier local, aveți atribuții în acest sens, trebuie să vă intereseze. Mai mult decât atât, este neperemis ce s-a întâmplat pe perioada viscolului, când call-center-ul dumneavoastră și-a închis telefonul și oamenii, pe lângă faptul că nu puteau să sune, să anunțe defecțiunile, nici măcar nu aveau un partener de dialog, să întrebe cât mai durează până când ajung echipele. (…) Ar trebui să vă implicați că sunteți consilier local, veniți la ședință aici, reprezentați oamenii. Asta-i atribuția dumneavoastră, nu doar să vă luați indemnizația de la Primărie și salariul de la Electrica,” a remarcat primarul municipiului.

Marius-George Sandu, consilier PNL și angajat al Electrica, dă vina pe UAT-uri că nu au făcut proiecte să îngroape cablurile în pământ

Marius-George Sandu (foto) a replicat că sunt trei societăți Electrica. Call-centerul cu 929 este la Distribuție, nu la Facturare, unde este angajat dumnealui: „Propaganda dumneavoastră, a social-democraților, este că suntem noi de vină. Nu, este de vină Distribuția. Distribuția la ora actuală are toate echipele plecate pe teren de sâmbătă seara, electricienii nu au venit acasă de 48-72 de ore, iar dumneavoastră nu aveți niciun motiv să ne jigniți activitatea. Dacă totuși vreți să mai continuăm, ar fi bine ca și cablurile electrice să fie îngropate în pământ, să faceți un proiect și pentru această furnizare a energiei electrice și atunci când vor fi viscole și ninsori abundente, nu o să se mai rupă acele cabluri.”

Edilul a atras atenția însă că rețeaua de distribuție electrică nu intră în administrarea Primăriei, așadar nu Primăria este responsabilă pentru iluminatul public sau lipsa stâlpilor, ci Societatea Electrica S.A. Tot Electrica ar trebui să se ocupe și de relocarea cablurilor de electricitate.

Marian Dragomir: „Ar trebui să vă cereți scuze, domnule consilier, și să dați și indemnizația înapoi.”

Primarul a dat citire mesajelor primite de la cetățeni chiar în timpul ședinței.

„Oamenii aceștia, domnule consilier, nu știu că dumneavoastră sunteți Electrica 1, 2 sau 3. Ei nu fac deosebirea între Electrica Furnizare și Electrica Distribuție și care Electrica veți mai fi dumneavoastră. Pentru ei există Electrica și oamenii aceștia n-au curent, domnule consilier, și pe str. 24 Ianuarie la fel. Și dacă la dumneavoastră, la call-centerul acela cu doamne care stau la căldurică, nu răspunde nimeni, oamenii aceia stau în frig și pentru că dumneavoastră nu le răspundeți, sună peste tot pentru că pur și simplu sunt disperați, au copii mici, au bătrâni în case și nu au căldură de atâtea zile. (…) Mai mare rușinea, ați venit în Consiliul Local să spuneți că nu vă ocupați, că sunteți în altă parte la Electrica! Ar trebui să vă cereți scuze, domnule consilier, și să dați și indemnizația înapoi,” a mai adăugat Marian Dragomir.

Consilierii PNL îl acuză pe primar de populisme și declarații politice

În discuție a intervenit și Constantin Sîrbu, consilier tot din partea PNL: „Țin să vă spun că Electrica are și ea o echipă limitată și probabil că prioritizează toate lucrările pe care le face în funcție de numărul de locuitori care sunt alimentați și rezolvă problemele gradual. Așa cum și dumneavoastră, ați văzut, când este o zăpadă mai mare, nu le faceți pe toate din prima, ci durează două-trei zile, pentru că asta este forța de muncă și atât pot face, așa că să lăsăm populismele și declarațiile politice pentru altă dată, în conferințele de presă”, a adăugat liberalul.

Ieri, la ora 18.00, conform unui comunicat primit de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila, în județ mai erau 17 localități fără energie electrică, fiind afectați 4.619 locuitori. Se pare că și în municipiu problemele persistă, în anumite zone.