Europa: pericol de invazie a furnicilor de foc 

Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roșii de foc în Italia, pe o suprafaţă de cinci hectare, în apropiere de Siracuza. In urma analizelor genetice efectuate, s-a stabilit ca acestea ar putea proveni din China sau din SUA. 

Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerţului uman din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la șase miliarde de dolari în fiecare an. 

Insecta infestează culturile, depășind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, celelalte insecte şi erbivorele. Mai mult, poate distruge echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele. 

În Europa a mai fost găsită anterior în produse importate, dar stabilirea sa în mediul sălbatic nu a fost niciodată confirmată până acum pe continent. Noua Zeelandă este singura ţară care a reuşit să eradicheze cu succes furnica roşie de foc după ce aceasta a apărut în 2001. 

Încălzirea globală ar putea favoriza răspândirea speciei și în Europa, insecta fiind una iubitoare de cădură. Multe zone urbane din Europa ar fi deja potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv oraşe mari precum Londra, Paris, Roma şi Barcelona. 

„Publicul ar putea juca un rol-cheie în detectarea S invicta, având în vedere că aceasta este frecvent întâlnită în zonele urbane şi în zonele adiacente. Este posibilă detectarea acestei furnici datorită înţepăturilor sale dureroase şi a movilelor caracteristice ale cuiburilor lor, deşi este necesară confirmarea unui expert”, a declarat Mattia Menchetti, autorul principal al studiului.  (Sursa: news.ro)

Foto:
Photo by oktavianus mulyadi on Unsplash