Exercițiu tactic al ISU „Dunărea”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a derulat astăzi un exercițiu tactic de cooperare cu forțe și mijloace în teren pentru  gestionarea unei situații de urgență generate de un incendiu la fondul forestier pe raza U.A.T. Chiscani – DN 2B, în zona Cabana Stejarilor.  

Exercițiul a simulat două situații tactice. În cadrul primului scenariu, în jurul orelor 11.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a fost anunțat prin apel la 112 despre producerea unui incendiu izbucnit în pădure, la ieșire din municipiul Brăila, pe Șoseaua Buzăului (DN 2B), km 8. Din cauza rafalelor de vânt și a vegetației ierboase uscate, incendiul se manifestă violent, existând riscul propagării spre clădirile din zonă, iar fumul degajat îngreunează vizibilitatea pe DN 2B, punând în pericol siguranța participanților la trafic.  

În cazul celui de-al doilea scenariu, în timpul operaţiunilor de intervenţie pentru limitarea si lichidarea incendiului, comandantul intervenţiei este informat despre producerea unui accident rutier pe DN 2B, în urma impactului  două persoane fiind încarcerate, în stare gravă.  

La exercițiu au participat membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Chiscani, grupa operativă, trei echipaje de intervenţie-stingere, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, un punct medical avansat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, o echipă din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila, un echipaj din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari din cadrul Filialei Judeţene de Cruce Roşie Brăila. 

Exerciţiul a fost condus de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila, colonel Ion Cristian, iar din partea Consiliului  Județean Brăila fost prezent vicepreşedintele acestuia, Ionel Epureanu. 

Exercițiul județean a avut ca scop verificarea activităților specifice care se desfășoară în sistem integrat de management al situaţiilor de urgenţă prin urmărirea realizării fluxului informaţional – decizional, precum și punerea în aplicare și stabilirea viabilităţii documentelor operative (planurilor de intervenţie şi cooperare), a standardelor şi procedurilor operaţionale precum și antrenarea personalului din structurile operative (comandă şi intervenţie).