Expoziție aniversară în memoria lui Mihail Gavrilov

La Muzeul Brăilei „Carol I” – Galeria „Gheorghe Naum” a avut loc vernisajul expoziției aniversare Mihail Gavrilov – 125 de ani de la naștere, al cărei curator este Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf – Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare. Din echipa care a colaborat pentru realizarea acestei expoziții au mai făcut parte Emanuela Laura Enache, restaurator, Liliana Gâță, conservator, și Cami Istrate Manuela, conservator – Serviciul Evidență și Protejarea Patrimoniului.

Personalitate reprezentativă a scenei artistice brăilene, Mihail Gavrilov s-a afirmat ca pictor și grafician, fiind un artist cu calități multiple. Talentul său artistic s-a manifestat încă din copilărie, când obișnuia să deseneze și să modeleze lut. Mai târziu, inspirat de peisajele pitorești ale Vâlcovului, o localitate din Delta Dunării, Gavrilov s-a dedicat artei, devenind un maestru în tehnica acuarelei.

După debutul său din 1935 la Salonul Oficial din București, Gavrilov a participat la numeroase expoziții, compozițiile sale remarcându-se printr-o cromatică deosebită. El a fost apreciat nu doar ca un foarte bun pictor și grafician, ci și ca scenograf, activând la Teatrul de Stat „Maria Filotti” din Brăila. De asemenea, Mihail Gavrilov a avut o influență considerabilă asupra generațiilor de artiști, prin activitatea sa pedagogică la Școala Populară de Artă din Brăila, devenind un nume de referință în arta românească.

Recunoscut ca un remarcabil acuarelist și gravor, Gavrilov nu a neglijat nici pictura în ulei. Trăind mulți ani la Vâlcov și Brăila, el a surprins în lucrările sale frumusețea neasemuită a Deltei Dunării și a bălților Brăilei, captând nu doar peisaje naturale cu ape și arbori, ci și imagini ale porturilor, scene cu pescari în acțiune sau secvențe din munca oamenilor de pe aceste meleaguri. Printre lucrările sale reprezentative se numără „Pe Filipoiu”, „Portul Brăila”, „Șantierul Naval Brăila”, „Năvodari plecând la pescuit” și „Bărci în repaus”.