Am trecut de sărbătoarea Sfântului Nicolae și ne apropiem cu pași repezi de cea a Nașterii Domnului, iar tradiția spune că, în această perioadă, începe și colindatul pe la casele oamenilor.
Așadar, în ajun de sărbători, la sediul comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” și la Capela Militară „Sfinții Martiri Brâncoveni”, au răsunat glasurile primilor colindători. Anul acesta, momentele emoționante care reamintesc de Nașterea Domnului le-au fost oferite celor prezenți de grupul de colindători al Batalionului 52 Geniu „Tisa” Satu Mare, coordonat de preotul militar Mircea-Alexandru Câcău și caporalul Romulus-Cezar Fernea, care i-a introdus în frumoasa atmosferă a sărbătorilor de iarnă.
Colindele, în general, sunt creații populare care au la bază pasaje sau istorii din Biblie, mesajul lor fiind axat în special pe momentul nașterii lui Iisus. Cu toate acestea, în folclorul românesc mai există astfel de cântece și pentru alte sărbători religioase, dar ele nu sunt îndeajuns cunoscute sau popularizate. De aceea, colindătorii sunt considerați vestitori ai tainei nașterii Fiului lui Dumnezeu.
Biserica Ortodoxă nu are o regulă clară în ceea ce privește momentul în care începe perioada colindatului, iar mulți clerici dau ca dată de început sărbătoarea Sfântului Nicolae, când intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Momentul cel mai cunoscut pentru colindat este cel al Ajunului (24 decembrie) și al zilei de Crăciun (25 decembrie). Atunci vor răsuna peste tot celebrele cântece tradiționale ce vestesc faptul că, într-o iesle din Betleem, s-a născut Mesia, Fiul lui Dumnezeu.