Facilități la transport pentru elevi și studenți

Începutul de an școlar aduce vești bune pentru elevi și studenți. Vineri, 8 septembrie, au intrat în vigoare facilitățile pentru transportul elevilor și al studenților prevăzute în noile legi ale educației.  

Astfel, elevii beneficiază de transport gratuit pe tot parcursul anului școlar la serviciile publice de transport local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.  

Elevii cazați la internat sau la gazdă în localitatea unde studiază primesc contravaloarea a patru călătorii pe lună dus- întors în localitatea de domiciliu și a unei călătorii dus- întors realizate cu cel mult două zile înainte și cel mult două zile după fiecare sărbătoare legală, sume decontate din bugetul Ministerului Educației. 

Elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și nu beneficiază nici de transport public între localități, nici de mijloacele de transport ale instituțiilor de învățământ sau consiliilor locale, vor primi o sumă forfetară lunară, valoarea acesteia fiind stabilită până la data de 31 august a fiecărui an de consiliile județene. 

Până la data de 30 septembrie inclusiv, elevii pot călători gratuit cu trenul sau pot solicita abonament lunar gratuit pentru transportul local prezentând carnetul/legitimația de elev sau adeverința vizate pentru anul școlar anterior.  

Pentru studenții cu vârsta de până la 30 de ani, înmatriculați la instituții de învățământ superior acreditate din țară, la forma de învățământ cu frecvență, costurile de transport la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, sunt reduse cu 90% pe tot parcursul anului calendaristic. Cei aflați în situații speciale – orfani de unul sau de ambii părinți, proveniți din centre de plasament – beneficiază de gratuitate, indiferent de vârstă. Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”. 

Studenții români în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență a unor instituții de învățământ superior din străinătate, beneficiază de reducere de 50 % la transportul feroviar, la toate categoriile de trenuri – clasa a doua, pe teritoriul României, începând cu data de 1 octombrie 2025.

Foto:
Facebook – Ministerul Educației