Invatamant

Fără telefoane mobile la ore pentru elevi

Anul școlar următor vine cu o serie de noutăți pentru elevi, iar una dintre acestea se referă la faptul că elevii nu au voie să folosească telefoanele mobile, fără permisiune, în timpul orelor de curs. Dacă totuși recurg la acest gest și sunt surprinși de cadrele didactice, acestea au dreptul să le confiște dispozitivele. Potrivit statutului elevilor, elevii pot totuși să apeleze la ecrane, doar în anumite condiții. Astfel, pot folosi telefoane mobile, în timpul orelor, doar elevii cu nevoi educaționale speciale care primesc permisiune din partea cadrelor didactice. În cazul acestora, dacă este în interesul pregătirii educaționale, dispozitivele nu se confiscă. În schimb, pentru ceilalți, proiectul de statut al elevilor prevede că telefoanele confiscate sunt restituite, la finalul orelor de curs, doar către părinți sau elevilor care le dețin dacă au împlinit 18 ani.

„Nerespectarea acestor prevederi (interdicția de utilizare a telefoanelor mobile sau a altor gadgeturi electronice în timpul orelor – n. red.) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, se menționează în proiectul de statut.

Nota la purtare, stabilită după noi reguli

De asemenea, în respectivul proiect mai sunt trecute și multe alte noutăți, iar printre acestea se află și cele legate de modul în care se va stabili de acum nota la purtare. Potrivit viitorului statut, elevii vor putea fi mutați în altă sală de curs – detenție – unde, sub supravegherea unui profesor, își vor face temele sau vor desfășura activități legate de școală. În viitorul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar se mai menționează și procedura de evaluare a comportamentului elevilor. Aceștia vor primi o notă la purtare la finalul fiecărui modul de învățare, iar nu doar la finalul anului școlar.

„La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare”, prevede regulamentul școlar.

Învățătorul sau profesorul diriginte este cel care va consulta consiliul clasei pentru a stabili nota la purtare pentru fiecare elev, la finalul modulului de cursuri. În procesul de evaluare se va ține cont de comportamentul elevului, dar și de respectarea regulamentului intern al școlii și a statutului elevului. La finalul anului școlar, se stabilește media anuală prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la purtare pentru fiecare interval de învățare. Rotunjirea se va face la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se va face în favoarea elevului. De remarcat faptul că media la purtare anuală se va reduce cu unul sau mai multe puncte în funcție de absențele nemotivate ale elevilor.

Foto:

Articole similare

Back to top button