Fermierii și transportatorii încetează protestele în țară



Vineri, 2 februarie, reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor și premierul Marcel Ciolacu au semnat, la Palatul Victoria, un acord de încetare a acțiunilor de protest.

Conform acestui act, astăzi, 5 februarie, se va constitui  la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului un Comitet interministerial, menit să  analizeze și să găsească cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor. Comitetul va fi format din reprezentanți ai fermierilor, ai transportatorilor și ai  ministerelor de resort, desemnați de fiecare ministru în parte. Scopul Comitetului este soluționarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor și redactarea unor propuneri de soluții concrete pentru sectoarele economice în discuție. Problemele concrete care privesc un singur domeniu vor fi gestionate la nivelul ministerului de resort, împreună cu partenerul social. Decizia  privind înființarea acestui Comitet interministerial va fi publicată astăzi, 5 februarie, în Monitorul Oficial.

Din partea Guvernului, acordul a fost semnat de șeful Executivului, Marcel Ciolacu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Daniel Botănoiu.

Ce au revendicat fermierii și transportatorii?

Fermieri și transportatori din toată țara au desfsășurat ample proteste în luna ianuarie, blocând drumurile publice din mai multe județe. Printre revendicările transportatorilor, menționăm reducerea prețurilor la RCA, crearea de culoare verzi spre vămile din România, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, introducerea limitelor de toleranță la cântare, posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

Fermierii au solicitat, printre altele,  compensarea pierderilor celor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, credite avantajoase pentru antreprenorii din domeniul agricol, acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, continuarea programelor AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST, plata cheltuielilor privind compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole pentru anul 2023 și subvenționarea integrală a plăților pentru 2024, echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol.

Foto:
https://gov.ro