Finalizarea lucrărilor la Castelul de Apă, amânată din nou

Lucrările de reabilitare la Castelul de Apă din Grădina Publică nu se vor finaliza nici anul acesta, a declarat primarul Marian Dragomir, la conferința de presă organizată luna aceasta.

„Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat, se lucrează la Castel. Permanent s-au descoperit  și acolo anumite elemente care nu figurau în documentele inițiale sau care nu au putut fi observate la momentul vizitei pe teren, fiind chestiuni pentru care ar fi trebuit să facă sondaje sau să găurească în pereți pentru a descoperi, dau un exemplu, pluta care era material izolant în partea de sus, chestii de genul acesta, pe care constructorul, de comun acord cu proiectantul, le-au remediat în cele din urmă. A fost nevoie să așteptăm o perioadă destul de lungă pentru că acolo vorbim de un monument istoric, vorbim de avizarea comisiei și orice modificare trebuia autorizată în acest sens și de aici au apărut acele, să spunem așa, întârzieri care, am putea spune la un moment dat că ar fi putut fi culpabile proiectantului, dar nu putem să ne îndreptăm împotriva lui în niciun fel, ca urmare a faptului că ar fi fost necesar ca acesta să decoperteze sau să găurească pereți pentru a descoperi ce este acolo, lucru pe care noi nu l-am fi permis niciodată, pentru că nu am fi dorit să dăm găuri în acel obiectiv. Vă dați seama, era mai mult și  monument istoric. Cert este că toate acestea se remediază în momentul de față, s-au remediat deja, s-au găsit soluții,” a declarat edilul. 

Reabilitarea Castelului de Apă inclus de Agenția de Dezvoltare Regională în lista proiectelor care vor fi fazate

Contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică, Brăila” a fost semnat la data de 10 octombrie 2018. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, valoarea totală a investiției fiind de 21.301.797,40 lei, din care valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului este de 2%, adică 359.119,17 lei. Perioada de implementare a proiectului anunțată inițial a fost de 71 de luni, de la 1 iunie 2016 la 31 iulie 2022, aceasta cuprinzând și perioada de desfașurare a activităților proiectantului înainte de semnarea contractului de finanțare. Lucrările de intervenție propriu-zise ar fi trebuit să se deruleze pe durata a  36 de luni. 

În realitate, acestea nu se vor finaliza nici până la sfârșitul acestui an, după cum anunță primarul Marian Dragomir, pentru proiect fiind solicitată o nouă fazare:  „Ne dorim foarte mult finalul anului, dar constructorul a solicitat o prelungire ca urmare a faptului că motivele de întârziere nu îi sunt culpabile lui, ci, să spunem așa, unor lucruri ascunse pe care nici proiectantul nu ar fi putut să le descopere. Am facut adresă către Agenția de Dezvoltare Regională de fazare și a acestui proiect și este inclus și acesta în lista proiectelor care vor fi fazate.” 

Reabilitarea Castelului de Apă vizează creşterea potenţialului turistic al municipiului Brăila

Proiectul are ca scop  redarea către comunitatea locală a obiectivului de patrimoniu reabilitat şi creşterea potenţialului turistic al municipiului Brăila cu încă o clădire de patrimoniu cultural consolidată, reabilitată şi modernizată. 

Edificiul cunoscut sub denumirea de Castelul de Apă, astăzi monument istoric, a fost ridicat în Grădina Publică în anii 1912-1913, din fondurile Primăriei, după un proiect al inginerului Ghermani. La data realizării lui, se pare că era cel mai modern castel de apă din ţară. Clădirea și-a pierdut funcționalitatea după cutremurul din 1940, când cele două rezervoare de apă s-au fisurat. În anii ’60 şi ’70, turnul a rămas nefolosit. În anii ’80, edificiul a suferit o serie de intervenții, fiind transformat în restaurant, dotat cu o celebră platformă rotativă. În 2018, după ce mai bine de 20 de ani nu a fost folosită, clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, impunându-se lucrări de reabilitare și conservare. 

La ultimul etaj va fi amenajat un observator astronomic dotat cu două telescoape mobile

Potrivit proiectului aflat în derulare, clădirea va deveni un nou punct de atracție al orașului. La subsolul monumentului vor fi amenajate şase mini-săli de cinema de ultimă generaţie, 7D, cu un total de 42 de locuri. Tot la subsol ar urma să fie amenajată o cameră a oglinzilor, cu oglinzi care deformează, pentru amuzamentul vizitatorilor. Expoziţia de la parter se va axa pe istoricul Castelului de Apă, aici fiind amplasată şi o presă de monede suvenir. Pe platforma de la intrarea în Castelul de Apă va fi montat un panou de primire cu imagini ale galaxiei şi un costum de astronaut decupat la nivelul feţei pentru ca vizitatorii să se poată fotografia. Casa scării va fi decorată cu imagini ale planetelor sistemului nostru solar și ale diferitelor corpuri cerești, pictate cu vopsea ultravioletă. Primele patru etaje vor găzdui expoziții 2D și 3D cu tematică astrală. La etajul cinci  va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă. Platforma rotativă de la ultimul etaj va fi refăcută, aici amenajându-se un observator astronomic dotat cu două telescoape mobile.