Orice firmă care angajează în acest an un șomer poate primi de la stat un ajutor financiar, anunță Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care are alocat pentru anul în curs, un buget de 896 milioane le lei . Această sumă este destinată așadar susţinerii angajării şomerilor din categorii vulnerabile, cu acces dificil pe piaţa muncii.
Ce șomeri se încadrează?
Conform sursei citate, este vorba despre şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, tineri de până la 19 de ani, persoane cu dizabilităţi, absolvenţi fără experienţă, şomeri de lungă durată potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
„Înregistrăm un record al numărului de salariaţi. La acest lucru contribuie şi programe precum cel derulat de ANOFM privind angajatorii care încadrează şomeri din categorii vulnerabile. Se reuşeşte astfel incluziunea socială reală, prin accederea acestor persoane în primul rând la locuri de muncă. Vom continua să implementăm politici de formare şi de ocupare care să răspundă nevoilor angajatorilor şi venim, în acelaşi timp, şi în sprijinul categoriilor vulnerabile”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Astfel, până la finalul lunii mai 2024 vor fi încheiate convenţiile aferente solicitărilor eligibile depuse de către angajatori pentru aproximativ 32.000 de şomeri încadraţi în muncă.
Aproape 450.000 de români sunt șomeri
Rata şomajului în luna noiembrie 2023 a fost de 5,4%, valoare egală cu cea înregistrată în luna octombrie 2023, potrivit Institutului Național de Statistică, cea mai afectată categorie de vârstă fiind între 15 și 24 de ani. Rata șomajului la bărbați a fost cu aproape 1% mai mare decât la femei.
Numărul şomerilor, în vârstă de 15-74 ani estimat pentru luna noiembrie a anului 2023 a fost așadar de 442,1 mii persoane. Numărul șomerilor e însă în scădere, potrivit datelor INS, atât de la lună la lună, cât și de la an la an.
Pe sexe, rata şomajului la bărbați a fost de 5,8%, mai mare cu 0,9 puncte procentuale decât în cazul femeilor.
Sursa foto- Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă/ Facebook