Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, recent, prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cadavrele de păsări dintr-o exploataţie comercială de găini ouătoare cu un efectiv de 73.583 de capete, din localitatea Piscani, judeţul Olt, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituţia Prefectului Olt şi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, afirmă reprezentanţii ANSVSA.
Potrivit procedurilor în vigoare, păsările vor fi eliminate din focar, iar cadavrele vor fi ecarisate împreună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. Abia după îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, se va putea realiza o dezinfecție completă.
În jurul focarului s-au delimitat zone de protecţie de 3 km şi de supraveghere- de 10 km şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat şi la ajutorul asociaţiei de vânători pentru a supraveghea zona.
Zona de protecţie (3 km) cuprinde localităţile Scorniceşti, Mogoşeşti, Piscani, Jitaru şi Fondul cinegetic 8 Scorniceşti, iar zona de supraveghere (10 km) cuprinde localităţile: Constantineşti, Scorniceşti, Rusciori, Teiuş, Şuica, Mărgineni Slobozia, Chiţeasca, Bircii, Bălţaţi, Mihăileşti Popeşti, Negreni, Potcoava Fălcoeni, Optaşi-Măgura, Tătuleşti, Priseaca, Oporelu şi trei exploataţii comerciale de suine. Tot în acest areal intră şi fondurile cinegetice 10 Optaşi, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu, 9 Tătuleşti.
Potrivit ANSVSA, în judeţul Olt sunt nouă exploataţii comerciale de găini ouătoare, şase exploataţii comerciale de păsări de carne şi două exploataţii comerciale de prepeliţe. Unităţile au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.
Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent şi ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
La ce trebuie să fim atenți!
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.
Concret, nu doar prorpietarii de ferme avicole au îndatoriri, in acest sens, ci și gospodarii care dețin păsări.
Gripa aviară este produsă de un virus, care îmbolnăvește găinile, curcile, rațele, gâștele, dar și păsările acvative migratoare. Din cauză că se răspândește foarte rapid, această boală este extrem de periculoasă.
Primul semn ar fi moartea subită a păsărilor din gospodărie. Aceasta este faza superacută a bolii.
O faza cronică a acesteia se manifestă prin simptome vizibile. Păsările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite, cu aripile căzute, nu mai pot respira, au creasta umflată și de culoare roșu aprins și apar pete vinete pe picioare.
Un prim semnal care ar trebui să dea de gândit gospodarului ar fi scăderea semnificativă a producției de ouă. Adesea, pot apărea și malformații, respectiv ouăle au coaja moale sau cu defecte de structură.
Ce este de făcut?
Imediat ce sesizați astfel de simptome, trebuie să anunțați medicul veterinar! Nu atingeți cadavrele sau animalele bolnave fără să vă protejați mâinile! Nu lăsați copiii nesupravegheați ori să se joace cu păsările salbatice sau cu cadavrele de păsări! Pentru a evita contactul cu eventuale păsări bolnave, țineți-le închise în adăposturi! Păsările din gospodărie nu trebuie să ajungă în apropierea celor sălbatice!