HeliPol – proiect integrat pentru creșterea siguranței traficului rutier

Săptămâna trecută a fost semnat contractul de finanțare al proiectului „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier”, anunță un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.  

Valoarea totală a cererii de finanțare este de 456.505.334,07 lei din care valoarea eligibilă este de 282.027.954,92 lei, iar 42.304.193,25 lei reprezintă contribuția beneficiarului, Direcția Generală Organism Intermediar Transport din cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în parteneriat cu instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. 

Obiectivele proiectului sunt implementarea unui concept de acțiune integrată sol – aer, întărirea capabilităților și creșterea capacității Poliției Române de prevenție, intervenție, monitorizare și gestionare a traficului rutier. În acest scop, vor fi achiziționate 200 de autospeciale, 75 de motociclete, 200 de kituri de semnalizare, 200 de sisteme de cercetare la fața locului pentru accidente rutiere, 200 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor psihoactive în salivă, 800 etilometre, 1000 de seturi de lămpi de avertizare, 1000 de lanterne, 200 de stații de lucru PC Desktop Grafice, 800 de stații de lucru PC Desktop, 200 d stații de comunicații portabile, 50 Soft/Cititoare Tahograf și 50 de laptopuri. 

Alte ținte ale proiectului sunt operaționalizarea unităților de suport și coordonare aeriană și implementarea unui concept integrat de acțiune pentru monitorizarea și gestionarea traficului rutier. Pentru aceasta, vor fi achiziționate și operaționalizate trei elicoptere cu o autonomie de zbor de cel puțin 120 de minute, un elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 240 de minute și trei echipamente tip – Sistem electrono-optic FLIR și va fi operaționalizată o procedură comună de intervenție sol – aer. 

Autoritățile speră că, prin implementarea acestui proiect, se va reduce gradul de victimizare a populației ca urmare a gestionarii eficiente a traficului rutier, prin îmbunătățirea mobilității terestre și aeriene a echipajelor poliției române. 

Foto:
MTI