Încă o țară interzice TikTok

Kârgâzstanul a anunţat miercuri că va interzice reţeaua socială TikTok, acuzată de autorităţi că nu „reduce accesul la informaţii dăunătoare sănătăţii şi dezvoltării copiilor” în această ţară din Asia Centrală, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ministerul Culturii, Informaţiei, Sportului şi Tineretului a decis să oprească distribuirea serviciului TikTok pe teritoriul Republicii Kârgâzstan”, se arată într-un comunicat.

Conform aceleiaşi surse, o cerere în acest sens a fost trimisă Ministerului Dezvoltării Digitale al acestei foste republici sovietice de şapte milioane de locuitori, aliată a Rusiei şi vecină cu China.

„Am primit multe solicitări îngrijorate din partea ONG-urilor cu privire la efectul dăunător al TikTok”, o aplicaţie pentru distribuirea de videouri scurte şi distractive, care „afectează negativ dezvoltarea mintală şi sănătatea copiilor”, a transmis Ministerul Culturii.

Autorităţile spun că au luat această decizie după ce au remarcat „absenţa restricţionării accesului la informaţii dăunătoare sănătăţii fizice şi mintale” de către TikTok, care are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume şi a cărei compania-mamă este ByteDance din China.

În Occident, TikTok se confruntă deja cu limitări din ce în ce mai mari, sub acuzaţia de transfer de date ale utilizatorilor în China, în timp ce Afganistanul, India, Iordania şi Somalia au interzis serviciul din diverse motive.

În Franţa, Senatul a ameninţat cu aplicarea unei suspendări dacă reţeaua nu ia măsuri pentru a-şi clarifica legăturile cu autorităţile chineze şi nu implementează moderarea „efectivă” până la 1 ianuarie 2024.