Incendii lichidate în weekend de pompierii brăileni

Pompierii brăileni au intervenit în acest sfârșit de săptămână pentru gestionarea a 38 de situații de urgență: patru incendii, o asigurare de zonă la un accident rutier, salvarea unei pisici și 32 de intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

Focul deschis în spații închise, folosirea unor mijloace inadecvate de încălzire și fumatul în locuri nepermise au fost și în acest weekend cauzele incendiilor lichidate de subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea”.  

Un incendiu s-a produs sâmbătă, în jurul prânzului, într-o hală părăsită de pe Bulevardul Dorobanților, mistuind o saltea și 20 de kg de gunoi. A intervenit Detașamentul 1 de pompieri Brăila cu o autospecială de stingere.  

Duminică pompierii au fost solicitați pentru stingerea a trei incendii, dintre care unul de vegetație. Garda de intervenție Făurei s-a deplasat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu la o anexă gospodărească, în localitatea Batogu, comuna Cireșu. Focul a distrus anexa gospodărească cu o suprafață de cca. 30 mp cu bunurile din interior (utilaje de grădinărit). Puțin după miezul nopții, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere pentru lichidarea unui incendiu la un punct de colectare a gunoiului menajer, pe Calea Călărașilor din municipiu. Au ars o pubelă din plastic și aproape 200 kg gunoi menajer. Incendiul de vegetație uscată a fost localizat pe raza localității Tichilești, afectând o suprafață de cicrca 5000 de mp.

Pompierii reamintesc faptul că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă

Reamintim că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este interzisă prin Codul pentru bune condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2.  

În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la centrul local/judeţean al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) la care a depus cererea de plată, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (Primărie), ne informează APIA.