Bani europeni pentru investiții în porturile maritime

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 24 milioane euro în baza unei cereri a României în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Banii europeni sunt destinați investițiilor în porturile maritime și interioare.  

Practic, fondurile sunt pentru sprijinirea operatorilor portuari privați, afectați de războiul ruso-ucraineiean, se arăta în cererea românească. Se vor acorda ajutoare sub formă de granturi directe cu valoare limitată.  

Măsura de sprijin, finanțată parțial din fondurile de coeziune, va ajuta operatorii portuari privați pentru ca activitatea lor să îmbunătățească funcționarea culoarelor de solidaritate Ucraina – UE. Ajutorul pentru un operator nu va depăși 2 milioane euro și se va acorda până în 31 decembrie 2023.  

Scopul măsurii este de a remedia deficiențele legate de capacitatea suprastructurii porturilor, printre altele în ceea ce privește achiziționarea de echipamente pentru transportul de mărfuri pe distanțe scurte și extinderea capacităților de depozitare temporară. De asemenea, se va facilita astfel transportul cerealelor și tranzitul prin porturile românești care au nevoie de sprijin urgent pentru a face față fluxurilor tot mai mari de trafic de mărfuri”, se arată în comunicatul de la Comisie. 

 Schema de sprijin a fost aprobată la nivelul Comisiei în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție (https://competition-policy.ec.europa.eu/state-aid/temporary-crisis-and-transition-framework_en) privind ajutoarele de stat, document adoptat în martie 2023 pentru a sprijini măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și reducerea dependenței de combustibili.