DiscoverEU

Comisia Europeană desfășoară runda de înscrieri de toamnă pentru inițiativa DiscoverEU. 36.000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie pentru a explora Europa. Înscririle se încheie pe 18 octombrie, la ora 12:00 CEST. Pentru a avea șansa de a obține un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe portalul european pentru tineret și să răspundă la cele cinci întrebări, precum și la o întrebare suplimentară care servește drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale.

Candidații selectați, tineri născuți în anul 2005 (între 1 ianuarie și 31 decembrie), vor avea posibilitatea să călătorească în Europa pentru până la 30 de zile, în perioada 1 martie 2024 – 31 mai 2025. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din țările UE, dar și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, cum ar fi Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

„Tinerii reprezintă prezentul și viitorul Uniunii Europene. Tocmai de aceea, oportunitatea de a descoperi Europa gratuit, cu trenul, este o șansă unică pentru tinerii români de a explora diversitatea noastră europeană bogate. Programul DiscoverEU este unul dintre cele mai atractive programe ale UE pentru tineri. Sunt oferite 36.000 permise de călătorie gratuite cu trenul. După ce peste 9.700 tineri români au beneficiat, în edițiile anterioare, de un astfel de permis, chiar ei ne-au transmis cât de importantă a fost această experiență pentru dezvoltarea lor personală. Așadar, îndemn toți tinerii născuți în 2005 să profite de această oportunitate și să aplice pentru șansa de a câștiga un bilet în aventura DiscoverEU!”, spune Ramona Chiriac, șef Reprezentanța Comisiei Europene în România. 

Tinerii ar putea alege câteva trasee ce includ obiective importante din UE

Unul dintre itinerarii este cel al noului Bauhaus european, lansat în ianuarie 2023. Alte trasee pot fi alese din inițiativa din 2022, cunoscută sub numele de Anul European al Tineretului, în special itinerariul cultural DiscoverEU, care îmbină armonios diverse domenii: arhitectura, muzica, artele frumoase, teatrul, moda, designul și altele.

Alte idei de trasee: