Citizen’s Prize sau, în traducere, Premiile Cetățeanului European 2023 au fost înmânate la Bruxelles și ceremonia a putut fi urmărită în transmisie directă pe canalele media ale Uniunii Europene. Premiile se oferă în semn de recunoaștere a contribuției cetățenilor la cooperarea europeană și promovarea valorilor comune. Sunt de fiecare dată alese, dintre propunerile din statele membre, acele proiecte care ajută comunitatea, care sunt exemplu de umanitate și dăruire. Lista completă a premiilor acestei ediții e disponibilă aici. Din România, câștigătorii sunt Autism Voice Institute și A Place for Trust.
România este încă deficitară la rezolvarea problemelor de sănătate mintală și de integrare socială
Autism Voice Institute/ Institutul Autism Voice s-a deschis în 2022, după o activitate de 14 ani în domeniul sănătății mintale, punând bazele cercetării în domeniul atât de sensibil și aducând în România programe inovatoare de recuperare destinate adolescenților și adulților diagnosticați cu autism. Are în componență un centru multifuncțional care contribuie la dezvoltarea și aplicarea de terapii adaptate nevoilor pacienților, ajutând și la integrarea acestora dar și la o mai bună înțelegere a tulburărilor din spectrul autist. Activitatea Autism Voice Institute este cu atât mai importantă cu cât România este deficitară la capitolul resurse de rezolvare a problemelor de sănătate mintală și de integrare socială, școlară și pe piața muncii a celor afectați. Organizația Mondială a Sănătății are o estimare tristă: unul din 54 de copii români suferă de autism în România. Aceasta este însă o estimare, datele oficiale neoferind confirmare sau infirmare. De altfel, oficialii din România încă nu au dezvoltat capacități de cercetare și dezvoltare în domeniul sănătății mintale și în sprijinul copiilor, tinerilor și adulților cu probleme din spectrul autist.
Centrul multifuncțional cu 70 de specialiști
Centrul multifuncțional este în București. O echipă de 70 specialiști lucrează la institut și ajută aproximativ 500 beneficiari la nivel local și peste 40.000 la nivel național prin servicii de comunicare la distanță, cursuri și ateliere.
A Place for Trust/ Loc de adevăr este un proiect al asociației negurnamentale „Zi de bine” care a dezvoltat săli destinate audierilor copiilor implicați în procese de abuz sexual, fie că au fost victime sau martori. Inițiatorii proiectului au observat că sunt în România peste 10.000 cazuri de abuz sexual unde copiii sunt victime ori martori și că nu exista nici măcar o singură sală destinată audierilor lor. De aceea au dezvoltat, împreună cu asociația „V.I.S.”, șapte săli unde să aibă loc interviurile și audierile minori, coordonate de specialiști pentru a minimiza potențialul de retraumatizare.
Sălile de audiere pentru copii sunt situate la Parchetele de pe lângă Tribunalele din județele Argeș, Sibiu, Mureș, Bacău, Constanța, Vâlcea și Vrancea.
Primul centru integrat de sprijinire a investigațiilor privind abuzul asupra copiilor în România
De asemenea, asociația „Zi de bine” a dezvoltat primul centru integrat de sprijinire a investigațiilor privind abuzul asupra copiilor în România. Centrul cuprinde sală de audieri, sală de examinare medicală dotată cu primul colposcop medico-legal din România, cabinet de asistență socială și terapie, sală de ședințe, sală de păstrare a probelor, zonă de recepție și săli de așteptare, băi. E dotat și cu sistem de monitorizare a securității. Copiii victime sunt audiați de procuror/ judecător, examinați de medic, ajutați de terapeut și asistent social.
La momentul anunțului premiilor Citizen’s Prize, în iunie acest an, oficiali de la justiție promiteau că vor prelua proiectul, promisiune pentru amenajarea de 35 săli de audiere pentru copii în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și în 30 de parchete în țară, sub coordonarea Parchetului General.