Cultura

Istoria teatrului brăilean, de la Casa Rally la Teatrul „Maria Filotti”

Pe 27 martie, în  întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru ITI.

Brăila se bucură de mai bine de un secol de o activitate teatrală prestigioasă, găzduită odinioară de Teatrul Rally, astăzi Teatrul „Maria Filotti”, unul dintre cele mai frumoase din țară.

Casa Rally, de la han la teatru

Clădirea impunătoare din centrul vechi al orașului, Casa Rally, astăzi monument istoric, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, când funcționa ca han, adăpostind însă și o sală de teatru. Pe scena sa au urcat trupe celebre ale vremii: Fani Tardini, Theodor Theodorini, Aristizza Romanesco, Matei Millo sau Constantin Tănase. Se spune că însuși poetul Mihai Eminescu ar fi ajuns la Brăila în această perioadă, în peregrinările sale alături de trupa de teatru a lui Fani Tardini. Celebra soprană brăileană Hariclea Darclée a debutat pe scena Casei Rally, pe atunci Teatrul Regal, în 1881.

Între anii 1886 și 1894, proprietarii Ianache, Demostene și George Rally, membri ai comunității elene de la Brăila, au consolidat și modernizat edificiul, după proiectul arhitectului italian Lorenzo Costa, introducând grinzi și armături de fier.

În anul 1900, familia Rally a cedat clădirea lui Dumitru Ionescu, contra sumei de 985.000 lei aur, așa cum arată prof. Ioan Munteanu în lucrarea sa Monumentele istorice ale orașului Brăila. O istorie ilustrată. La încheierea mandatului său de primar al Brăilei, în 1910, Dumitru Ionescu, neavând copii, a lăsat prin testament întreaga sa avere Primăriei Brăila. În 1919, la decesul filantropului, Primăria a intrat în posesia imobilului care adăpostea la acea vreme un teatru, un hotel, un club, un restaurant, un cinematograf, o berărie, o cofetărie și o arenă de vară, având instalații electrice cu uzină proprie.

Din 1969, Teatrul „Maria Filotti”

De-a lungul timpului, clădirea a purtat nume diverse, de la Teatrul Rally la Teatrul Regal, Teatrul Comunal, Teatrul de Stat și Teatrul „Maria Filotti”, nume primit în 1969, în memoria artistei de origine brăileană.

În perioada 1980-1988, a avut loc o amplă acțiune de restaurare-consolidare a edificiului, coordonată de arhitecții Viorel Oproescu și Doina Juncu și de artiști plastici conduși de Virgil Mihăescu, distins cu Premiul Academiei pentru această lucrare. Au fost aduse atunci numeroase îmbunătățiri structurale și estetice: elemente de stucatură, pictură, vitralii și candelabre.

O nouă restaurare a imobilului s-a desfășurat între anii 2014-2016, cu finanțare europeană în valoare de 18.701.747,66 lei, lucrările întinzându-se de la subsol până la acoperiș.

Teatrul „Maria Filotti”, bijuteria arhitecturală a Brăilei

Edificiul are o suprafață de peste 5000 de mp. Impresionant este holul monumental, construit pe locul curții interioare, luminat printr-un vitraliu fascinant pictat de Virgil Mihăescu și prevăzut cu scări pe trei niveluri, flancate de baluștri din marmură de Rușchița.

Sala Mare a teatrului are o capacitate de 370 de locuri, fiind decorată în stil baroc cu o varietate de picturi și basoreliefuri. Atrage atenția candelabrul supraetajat compus din 150 de brațe și 1000 de ace și de frunze de cristal, cântărind nu mai puțin de 800 de kg.

Cortina, opera artistului Val Munteanu, reunește simbolurile Brăilei: ochii Chirei Chiralina, holde, corăbii, fiind brodată cu fir de aur, argint și mătase în peste 800 de nuanțe.

În clădirea teatrului se mai află și o sală de conferințe și recepții, numită și Sala Oglinzilor, cu o capacitate de 150 de locuri, Sala Studio, cu o capacitate de 100 de locuri și Sala Avantgarde, inaugurată în 2016, cu o capacitate  de 75 de locuri.

O echipă de profesioniști, prezentă la evenimente naționale și internaționale

Teatrul „Maria Filotti” are propria echipă de actori, din care fac parte Adrian Ștefan, Adelin Ilie, Alin Florea, Blanca Doba, Cătălina Nedelea, Ciprian Brașoveanu, Ciprian Chiricheș, Corina Borș, Dan Modoveanu, Elena Andron, Emilia Mocanu, Emilian Oprea, Flori Popa, Liviu Pintileasa, Marcel Turcoianu, Mihaela Trofimov, Monica Ivașcu, Narcisa Novac, Nicholas Cațianis Jr., Ramona Gîngă, Silvia Iuly-Ana Tariq, Silviu Debu, Valentin Terente,  Vlad Volf, Vanessa Radu și Zane Jarcu.

Repertoriul teatrului este variat, abordând genuri diferite și autori diverși, clasici sau contemporani, de la Eschil, Carlo Goldoni, Molière sau Cehov la Ionesco, Sam Shepard, Aurel Baranga, Yasmin Reza sau David Mamet.

Din 2004, Teatrul „Maria Filotti” organizează anual Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative de la Brăila, iar din 2017 aici se desfășoară și Festivalul de Teatru pentru Copii și Tineret „Bujor Măcrin”.

Cine a fost Maria Filotti?

Maria Filotti s-a născut în comuna Batogu din județul Brăila, la 9 octombrie 1883. A urmat cursurile primare, gimnaziale și liceale la Brăila, talentul fiindu-i descoperit la susținerea bacalaureatului, de profesorul universitar Ștefan Sihleanu, directorul Teatrului Național București, aflat în comisia de examinare.

S-a încris la Universitatea din București, la secțiile Litere, Filosofie și Drept, dar, la îndemnul lui Ștefan Sihleanu, a mers și la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, unde a fost eleva maestrei Aristizza Romanescu. Scena o cucerește. Renunță la Facultatea de Drept și începe să meargă în turnee. În 1906 dă examenul de absolvire a Conservatorului cu Fedra și își începe cariera de actriță la Teatrul Național din Iași. Anul următor semnează contractul cu Teatrul Național din București, unde își face debutul cu rolul Vidrei din Răzvan și Vidra de Hașdeu.

A jucat în 167 de piese, dintre care în 45 a deținut roluri principale. A apărut și  în patru filme de la începuturile cinematografiei româneşti: Independenţa României, Pe valurile fericirii, Visul unei nopţi de iarnă şi Citadela sfărâmată.

Timp de trei decenii, din 1919, a fost profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din București. Din 1930 a fost aleasă președinta Sindicatului Artiștilor Dramatici și Lirici și a fost membră, ca reprezentantă a României, în Comitetul Internațional al Societății Universale de Teatru.

În ianuarie 1953, i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române.

Maria Filotti este mama scriitorului și producătorului Ion Filotti Cantacuzino și bunica actorului Șerban Cantacuzino.

S-a stins din viață la București, în 1956.

 

Foto:
Rosu Mihaela Camelia/Facebook, Teatrul Maria Filotti/Facebook

Articole similare

Back to top button